onsdag 13. mai 2015

Vestpaabudet – noen utfyllende regler

Hva menes med opphold utendørs?
Den nye regelen sier at du skal ha på deg egnet flyteutstyr om bord i fritidsbåter under åtte meter, når båten er i fart og du oppholder deg utendørs. Med begrepet utendørs menes alt opphold som skjer utenfor fast lukket overbygning som er del av båtens konstruksjon.

Mange fritidsbåter har oppholdsrom, men du er kun innendørs i båten når du er omgitt av tak, faste vegger og dør, altså en værtett lukket overbygning. På båter uten slik overbygning, vil alt opphold regnes som utendørs. Kalesje regnes ikke som slik overbygning.


Hva menes med at båten er i fart?
Den nye regelen sier at du skal ha på deg egnet flyteutstyr om bord i fritidsbåter under åtte meter, når båten er i fart og du oppholder deg utendørs. At båten er i fart betyr i denne sammenhengen at båten har fremdrift fra motor, seil, årer eller lignende.

Personer i båter som ligger stille er unntatt av hensyn til aktiviteter som for eksempel bading og soling. Sjøfartsdirektoratet anbefaler at flyteutstyret beholdes på også når båten ligger stille, som for eksempel ved fiske.

Kan jeg straffes hvis jeg ikke følger reglene om flyteutstyr i fritidsbåt?
Politiet kan bøtelegge deg dersom det mangler egnet flyteutstyr om bord i fritidsbåten. I fritidsbåter under 8 meter kan du også bli bøtelagt for manglende bruk av flyteutstyret.
Det er båtfører og båteier som er ansvarlig for at det finnes egnet flyteutstyr til alle om bord, mens det er den enkeltes ansvar å bruke utstyret. Båtfører må påse at personer under 15 år har på seg flyteutstyr.

Saa i teorien kan du sitte og fiske i en 10 fots baat saa lenge den ikke er i fart fra motor, seil, aarer eller lignende, mens du maa ha vest paa naar du sitter  og kjoerer en 26 fots snekke i styreposisjon under kalesje.  Er noen i Norge’s land som sto sist i koeen naar vettet ble utdelt det er steike sikkert.  Ville vaert bedre aa definere det med fribord inne i baaten da.  Paa sjoeen har vi en regel at hvis rekkverk eller lignende er over en viss hoeyde slepper vi aa bruke redningsvest ved arbeid paa bakdekk.  Du kan ogsaa ligge og sole deg paa fordekket i en snekke uten vest saa lenge den ikke er i fart, snakker meg om idioti

Vi blogges

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...