torsdag 5. februar 2015

Et par smaatips

En av baateierens hemmelige vaapen er vaselin olje.  Den er brukandes til mange ting.  Mange baateiere smoerer skroget inn med dette om hoesten, og til vaaren er det bare aa vaske over med Zalo og saa er alt skitt borte. 

En annen ting Vaselinolje er fin til er til kalesjevinduene.  Vask foerst over med Zalo eller lignende, gni deretter kalesje vinduet med vaselinolje, og det holder seg mykt og fint en god stund.

Kalesjen i seg selv vaskes best med bloetlegging et doegn i lunkent vann med Groennsaape, og deretter skylles godt.  Naar du tror du har faatt all saape ut, skyll den en god stund til.  Hvis ikke all saape er ute kan den raatne rundt soemmer og lignende.  Deretter tar du den paa vaat, og naar den er toerr kan du igjen impregnere den.

Finn fram Zaloflaska. De grønne dråpene kan brukes på plast, tre og metall. Båtlig og Seilas har tidligere skrevet om vaskemidler som stort sett består av de samme stoffene, men at det er styrke og tilsetningsstoffer som varierer. Med Zalo kan du også vaske tepper og motorrom. En desiliter Zalo i en vanlig tiliters bøtte gjør jobben.

1. Vask, støvsug og rengjør skott, dørk, tak, ventiler og vinduer.
2. Rengjør inne i skap, kjøleskap, hyller og skuffer.
3. Har du fått jordslag legges puter, gardiner og forheng i bløt i klorin. Husk at alle tekstiler bør vaskes i ferskvann med jevne mellomrom. Ellers vil de nærmest forbli fuktige i all slags vær. Intet holder nemlig bedre på fuktigheten enn saltbefengte dyner og puter!
4. Kontroller alle elektriske ledninger og kontakter. Særlig de ledningene som går gjennom skott og skap.
5. Kontroller gassoppleggets slanger og lekkasjetest hele sløyfen.
6. Fyll noen dråper soyaolje i toalettskålen.
7. Tøm vanntanken og etterfyll med friskt vann.
8. Kople fra plusspolene på batteriene og børst, puss og smør kontaktene.
9. Gå over alt nødutstyret om bord, sjekk at ikke noe er gått ut på dato og at brannslukningsapparatet er inntakt og klart til bruk.

Hvis det lukter en fin blanding av diesel, svette og jordslag under dekk, selv etter at du har vasket, ta med eddik-flaska hjemmefra. Etter at du har vasket med fesrkvann lufter du godt og reiser alle madrasser på høykant. Hell konsentrert eddik (35%) i en tom toliters isboks. Har du stor kabin kan du bruke to bokser. Sett boksen, eller boksene, på et åpent sted og la eddiken stå i et par dager. Eddiken har den egenskapen at den trekker til seg den dårlige lukten.

Zalo er jo nyttig til andre ting ogsaa, et kjent triks er aa smoere innvendige ruter i cockpiten med et tynt lag Zalo og deretter toerke av, dette motvirker dugg.

Smaker vannet daarlig eller lukter, hell et par korker klorin i ferskvannstanken, la den staa en time eller to, toem deretter tanken og fyll paa og skyll igjennom minst to ganger, vannet smaker dermed rent som fjellvann igjen.

Plages du av groe på propellen?

Kjøp en kraftig sprittusj og fargelegg propellen, og du vil garantert få mindre groe neste sesong.

Tauverk full i smuss og skitt, ta det med hjem og lemp det i vaskemaskinen paa ullvask, tauet ser ut som det er nytt etterpaa

 

Har det dannet seg for mange bobler i kompasset, sett det i kjøleskapet sammen med ny påfyllingsveske. Når det er gjennomkaldt, as det ut, og kompasset tilføres ekstra veske gjennom påfyllingsskruen på undersiden.

Vi blogges

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...