tirsdag 3. februar 2015

Motorolje

Vet du hva de forskjellige benevnelsene på olja betyrm, her er en liten oversik

Multigradsoljene er alltid merket med tall som viser til SAE-skalaen. De to tallene (for eksempel SAE 10W-40) graderer oljen etter viskositet, lavere verdi vil si tynnere olje. Det første tallet peker på oljens egenskaper i kald form (derfor W`en, som enkelt og greit er forkortelse for Winter). Det høyeste tallet indikerer oljens egenskaper ved 100 °C.
Dette bør være så høyt som mulig slik at oljen ikke blir for tynn ved hard kjøring.

Det å velge riktig motorolje er vel så mye religion som vitenskap]. Det er ikke stor forskjell på bilmotorer og båtmotorer hva olje angår (men det er forskjell på diesel og bensin!), bortsett fra at man ofte ønsker å ta vare på båtmotorer i lengre tid enn bilmotorer (særlig innenbordsmotorer - det er mye jobb å bytte en innenbordsmotor, og båter varer generelt sett mye lengre enn biler).

Generelt sett, det er nøyere å få god kvalitet på motoroljen til nye motorer enn til eldre motorer. Merke på motoroljen har ikke så mye å si - det er spesifikasjonene som er viktig[ Så lenge spesifikasjonene følges, så skal det være greit å kjøpe billig motorolje f.eks. fra Biltema

Selv om man kanskje ikke skulle tro det, er ikke oljen holdbar i mange år. Det er derfor ikke noen god idé å kjøpe en stor dunk med olje - og dersom man finner olje som er flere år gammel bør man ikke bruke det på en ny, kostbar eller uerstattelig motor.

Syntetisk olje sies å ha en viss rensende effekt, de kan løse opp koksavleiringer i motoren. Det er mange som hevder at motoren har begynt å lekke olje etter at de skiftet fra mineralolje til syntetisk olje.

Ellers finner du info om forsljellige oljer her

http://www.oljeskifteren.no/index.php/spesifikasjon-info

Vi blogges

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...