onsdag 15. juli 2015

Opprinnelse til ordet “Snekke”

Her paa Vestlandet er vel det vanlige aa kalle en saktegaaende fritidsbaat med overbygg snekke.  Men ordet stammer fra langt tilbake i norroen og russisk tid.  Paa soerlandet og andre steder i Norge er sjekte mer vanlig,

Snekke (snekkja) – fra Wikipedai

Snekkene var en type langskip som ble brukt både i strid og på reiser. Det ser ut til at snekkene hadde mer karakter av passasjerskip enn å være krigsskip. Muligens hadde de stavner av mer moderat høyde. Snekkene ser ut til å ha vært utbredt både i Skandinavia og videre rundt Østersjøen. Snorre bruker bl.a. begrepet "vendelsnekke" i en av sine sagaer.
Olav Tryggvasons "Tranen" var iflg. Snorre en snekke, men kong Olav lot seg imponere mer da han fikk se den håløygske bussen "Ormen Skamme"

Navnet sjekte kommer av nederlandsk schjacht, og var vanlig på Sørlandet hvor kystkulturen og sjømenn var sterkt påvirket av Nederland fra 1500-tallet. Navnet som en betegnelse på en bruksbåt bygd for årer og/eller seil er et lokalt begrep om en felles båttype fra Vest-Agder tilØstfold langs Skagerrakkysten som på Telemarkkysten kalles «kogg» og i området omkringOslofjorden har man betegnelsen snekke. Den klassiske motorsjekta i tre på Sørlandet er 21 eller 23 fot lang og har halvdekkende overbygg og kalesje.

Navnet snekke kommer av russisk snjeka eller snjaka, og var en vanlig båtform blant russerne og Kola-nordmennene i nord, samt i hele Skandinavia og Østersjøen siden vikingtiden. Navnet har vært brukt på Østlandet og spesielt i Oslofjorden i lange tider. Dette navnet hadde blitt et fellesbegrep for fritidsbåt utover landet i løpet av 1900-tallet først og fremst med motorsnekka som hadde blitt Norges folkebåt gjennom 50-60 år. Dermed hadde navnet blitt felles betegnelse av denne båttypen fremfor sjekte i det norske språket.

Ordet «kogg» kommer fra det tyske begrepet Kogge, som betegner et rundspantet lasteskip, vanlig i Hansatiden. I Grenlandsområdet brukes kogg som synonym for Snekke eller Sjekte, dette distriktet går østover til Hummerbakken på Brunlanes, og sørover til Portør. Kogg betegner ikke noen spesiell form for snekke/sjekte, det er kun lokal dialekt.

Sørlandssjekta skal være bygget i tre, og det er nok denne folk flest forbinder med ordet snekke eller sjekte.

Tresnekke - sørlandssjekte

Uuttrykket snekke er egentlig en tusen år gammel definisjon på sjøfarende farkoster som er spissgattet i begge ender, og som er klinkbygget, gjerne brukt i krigersk sammenheng. I middelalderen var dette langskip med gode sjøegenskaper, men som også skulle være lette nok til å kunne dras over land. Navnet kommer visst fra det russiske ordet snekja eller snakja.

Etter hvert ble snekkene motoriserte, og kunne dermed være høyere og tyngre. Det begynner også å bli noen tiår siden plastsnekker ble introdusert, og det blir derfor vanskelig å opprettholde definisjonskravet om klinkbygg av tre. Da sitter vi dermed igjen med en ganske så vid definisjon. På Sørlandet kalles snekka for sjekte, og Sørlandssjekta skal være bygget i tre, og det er nok denne folk flest forbinder med ordet snekke eller sjekte.

 

Vi blogges

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...