fredag 10. juli 2015

Kryssende boelger

Vet du hva dette er, laer mer !  Jeg har tidligere hatt et innlegg om boelgevarsel og hvor du finner dette, naa kan du ogsaa faa varsel om kryssende boelger paa dette nettstedet.

Kryssende bølger er et fenomen som oppstår når bølger endrer retning på en slik måte at bølgene krysser hverandre. Fenomenet oppstår oftest i le av grunner, som fungerer som en linse for bølgeenergien. Variasjon i strøm kan også forårsake kryssende sjø, men kalles da ofte strømsjø.

Typisk for kryssende bølger er at steilheten øker, bølgene blir høyere og ofte pyramideformet. De vil også komme fra en annen retning enn hovedretningen og kan av den grunn komme overraskende på et uforberedt mannskap. 

I lett og moderat bølgehøyde bør fartøy som navigerer i områder med kryssende bølger, bruke gode sjøkart, holde god utkikk og eventuelt gå med redusert fart. Kryssende bølger kan forårsake skade på selv større fartøy og føre til unødig ubehag hos passasjerer og mannskap.

Det er en rekke strekninger langs norskekysten der slike kryssende bølger kan være farlig og som BarentsWatch har utarbeidet varsel for. Spesielt fra Møre og Romsdal og nordover er det mange steder, men også på Vestlandet fra Boknafjorden til Haugesund er det enkelte strekninger det utarbeides bølgevarsel for

f.eks

https://www.barentswatch.no/bolgevarsel/?utm_source=Kontakter+nyhetsbrev&utm_campaign=8b0e2c29db-Nyhetsbrev_juni_20156_12_2015&utm_medium=email&utm_term=0_4d5c3ec7af-8b0e2c29db-4395589#sletta20142x/1

saa vaer obs

Vi blogges

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...