onsdag 22. juli 2015

Opprinnelse til ordet sjark

En sjark er en liten motordrevet fiskebåt med styrehus.

Opprinnelsen til selve ordet sjark er høyst sannsynlig russisk.

I bruk nordpå

Resonnementet bak denne forklaringen er at ordet sjark tradisjonelt bare har vært brukt i Nord-Norge, og at det kom i bruk først innpå 1900-tallet.

Det hadde da i lange tider vært utstrakt handel i nord mellom russere og folk i Nord-Norge, gjerne kalt russehandel eller pomorhandel.

Og russere på besøk i Nord-Norge denne perioden har trolig beskrevet de små fiskebåtene de så med det russiske ordet for jordmorbåt eller legebåt; i uttalen (på russisk) noe i nærheten avsjark - som etterhvert ble adoptert av nordmennene som navnet på deres fiskebåter.

Småbåt med overbygg

Det var det lille overbygget akter på de norske fiskebåtene som fikk russerne til å trekke sammenligningen med legebåtene hjemme.

Småbåtene hjemme i Russland, som altså ble brukt i jordmor- og legetjeneste, hadde også et overbygg bak - til beskyttelse for pasienten.

Også de større nordlandsbåtene (vanlig fiskebåt med seil og årer i tiden før sjarken, som altså er en liten motorfiskebåt, kom i bruk) hadde overbygg bak.

 

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Svensk sjark i Karlskrona, Blekinge.Klinkerbygd sjark med masthus akter.

Sjark (gjennom russisk fra engelsk shark, «hai»[1] ) er en type lett fiske- og transportbåt. De er som regel mellom 25 til 35 fot, og er enten en åpen båt eller konstruert med dekk. Lugaren er helt forut og den er sammenbygd med styrhuset. Motor ligger ca. midt i båten under styrhuset eller like attom dette. Sjarken har speil og mesan akter. Plassen mellom styrhuset og akterenden brukes til arbeid med fiskeredskap. Under fiske brukes sjarken i lokale kystfarvann, med plass til en enkelt fisker. Denne typen kystfiske er vanlig langs hele kysten, men det er flest kystfiskere med sjark i Nord-Norge.

En nyere hurtiggående type kalles snøggsjark(speedsjark).

Vi blogges

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...