søndag 31. mai 2015

Hvor blir det av sommeren ?

Venter storm og uvær

Det vil blåse opp allerede i kveld. Meteorologen advarer mot sterk vind
og elendige kjøreforhold.
Vær-misèren vil ingen ende ta. I natt høyner værgudene innsatsen med sterk vind.
– Ja, vi har måttet sende ut et såkalt OBS-varsel for Hordaland, sier statsmeteorolog Kristin Seter.
Det ventes nemlig sterk kuling fra sørvest og helt opp i liten og full storm utsatte steder langs kysten og på fjellet. I Bergen vil det ikke blåse fullt så mye, men det blir surt , kaldt og mye vind her også.
les artikkel her
http://www.ba.no/Venter_storm_og_uv_r-5-8-85106.html
Jeg skal proeve aa ta meg noe finvaer fra Bahamas i slutten av uka, hvis jeg faar plass i bagen
Vi blogges

Verkstedsoppholdet gaar mot slutten

Ja, heldigvis er det snart hjemreise.  Vaarpussen for oss er litt mer enn et par dager i slipp i baathavna.  Men det begynner aa gaa seg til.

Jeg satt og surfa litt i gaar og fant da denne lille snutten fra NRK, jeg er veldig interressert i norsk sjoefartshistorie - som jo er historie, da det knapt finnes norske sjoefolk igjen etter at naeringen har blitt rasert av norske myndigheter.

England, Danmark og Sverige har jo fremdeles sjoefolk, men det er paa grunn av nettoloennsordninger for alle sine sjoefolk, ikke som i Norge der rederiene avspises med nettoloenn for et par kadetter.

Selv om jeg ikke er vaskeekte sjoemann, men en saakalt doodlebugger (Personer involvert i leting etter olje og gass) kommer jeg under lovverket til sjoefolk, og kan deretter se frem til en minimal pensjon i sammenligning med det f.eks dere som jobber paa Hydro Husnes.  Saa aa tro at sjoefolk har det lett og godt betalt, er meget langt fra sanneheten.

Men skal bli et par avslappende dager hjemme naa med fisking og baatturer foer turen gaar sydover til Jomtien og Mae Poen i smilets hjemland

Men til linken

http://www.nrk.no/nordland/se-unikt-opptak-fra-hurtigrutens-historie-1.12373534

Filmen av DS Lofotens jomfrutur i 1932 var i ferd med å støve ned på et loft i Stokmarknes. Men så ble den funnet.
Fra DS Lofoten sin jomfrutur i 1932. Også bilder fra første anløpet i Bodø.
Materialet er sannsynligvis laget av Hans Berge, får NRK opplyst fra Nasjonalbiblioteket. Stillbildet er fra Sogn og Fjordanes Fylkesarkiv.

Vi blogges


fredag 29. mai 2015

Husnes Dagene 2015

Neste helg er det Husnes dagene igjen.  Altsaa foerste helga i Juni. Det blir da salg av ymse greier og sommer revyen fortsetter vel ogsaa den helgen.

Kos dere :-)


torsdag 28. mai 2015

Endelig nytt lodd paa plass

Vi fikk endelig ut det gamle ekkoloddet ombord, maaatte til med jekk inne i blisteren for aa faa jaekelskapet ut, dermed var hele det seismiske mannskapet med aa hjalp aa loefte det nye dyret opp paa plass.

84 kilo.






Vi blogges

tirsdag 26. mai 2015

Ekkolodd har vel mesteparten

Ja det regner jeg med at mesteparten har.  Men det er litt andre dimensjoner over det utstyret jeg er i ferd med aa skifte paa skipet jeg jobber paa.  Her har vi en Simrad EA600, med effektiv range paa oppimot 10000 meter.

Med 12 khz svinger paa 2000w maaler vi dypder paa oppimot 10000 meter.  Dypdemaalinger er etter hvert blitt et viktig sideprodukt i seismikk.  Vi holder akkurat paa aa ta ut den gamle svingeren, som sitter som den skulle vaert limt fast.  Vi maa til med aa skjaere ekstra hull i blisteren for aa faa den ut.  Og saa skal den nye svingeren inn, daevelskapen veier 84 kilo, saa det er litt andre dimensjoner over svingeren jeg har her, i forhold til det som er paa min baat og de fleste andre i baathavna.

image

Faar bare streve videre med faenskapet,

vi blogges

mandag 25. mai 2015

Honnør til Naboen

Sjoel om Husnes er den absolutte vinneren av mange konkurranser om aarets havn, boer vi ogsaa gi honnoer til de andre havnene i kommunen, blant annet Rosendal Marina som ble kaaret til “Marina of the month”” i det internasjonale baatmagasinet “Boat International”.  Saa at baade Husnes, Rosendal og Uskedal er blant de beste hamnene i heile Norge og faktisk blir kjent utenfor landet’s grenser er jo enda en fjoer i hatten.

http://www.kvinnheringen.no/Fj_r_i_hatten_til_Rosendal_Hamn-5-27-5944.html

image

Litt over en uke igjen paa jobb, i Bahamas, og saa er det hjem og nyte baatliv i noen dager foer turen gaar til kona’s hjemland, land of smiles :-)

Meir internasjonalt stoff om Rosendal Marina her

http://megayachtnews.com/2013/04/norway-megayacht-superyacht-berth-ola-hiis-bergh/

http://www.dockwalk.com/Essentials/HotTopics.aspx?id=32262

 

Vi blogges

søndag 24. mai 2015

Dashboard camera for baatturen

Ja hvorfor ikke, er det brukbart paa en bil, saa hvorfor ikke i en baat.  Da kan du lage din egen minutt for minutt serie fra en av dine baat turer og ikke trenger det aa bli saa dyrt heller.  Videoen kan jo redigeres etterpaa hvis du vil korte den inn litt.  Mesteparten av disse lagrer jo filene paa et kort, saa det er bare aa ta med kortet til hjemme pc’en og redigere og publisere i vei.  Eller hva med aa snu det rundt og filme akterenden av baaten mens du er paa fisketur ?  Kan forevige mye rart daa.

Her er et par knallbillige alternativer fra Ebay

image

image

image

Jeg kommer i alle fall til aa kjoepe et,

Vi blogges

lørdag 23. mai 2015

Paa slipp eller i toerrdokk

Tenker det er mange som allerede har vaert i slippen eller er paa vei opp i slippen.  Jeg har ikke tenkt meg opp foer i August pga av jobb situasjonen.  Men jeg er i toerrdokk med skipet jeg jobber paa.  I Freeport Bahamas.  Og for alle dere som klager over groe og skitt.  Her skal dere se hvordan transducerne mine ser ut etter 2 aar i sjoen.  Her maa albuskjellene taes forsiktig av da dette er sonder for ekkolodd og current meter (Stroem maaler), deretter vaskes i saapevann foer vi kan stoffe det paa nytt. 

SAM_0646

SAM_0645

Saa det er litt aa ta tak i her ogsaa :-)

Vi blogges

fredag 22. mai 2015

Sommer revy

Sommer revyen er i gang, denne loerdag og soendag spilles det opp til fest, en del avbestillinger har gjort at det er noen ledige billetter

Detskjer

Vi blogges

torsdag 21. mai 2015

Kjørte båten inn i oppdrettsanlegg

Alkohol og baat har boer ikke kombineres, en ankerdram er greit, og noen pils naar man har lagt til kai er heller ikke av veien.  Se hvor gale det kan gaa

image

Les fulle artikkelen paa NRK

http://www.nrk.no/hordaland/kjorte-baten-inn-i-oppdrettsanlegg-1.12366000

Vi blogges

onsdag 20. mai 2015

USTOPPELIG ROVDYR

Dette er en meget bra artikkel som rovdrift paa naturen, med tilbakeblikk paa torskefisket ved New Foundland, og om den nye havdriften, med lakseoppdrett.  Som jeg er myet enig i er en av de stoerste truslene mot livet langs vaaar vakre kyst.  Dette oedelegger mer enn hva den valnlige menigmann tror. men som artikkelforfatteren sier, naar arbeidsplasser forsvinner, mister folk vettet.  Og naar storkapitalen raar mister vi naturen.

Men historien om sammenbruddet i fisket ved New Foundland er faktisk i ferd med aa gjenta seg i alle verdenshav, ny teknologi, stoerre fartoeyer gjoer at den ene bestanden etter den andre fiskes ned til den kollapser.

Jeg er ikke noen Greenpeace eller Bellona aktivist, saa langt derifra, men litt fornuft har jeg da.  Og alle maa jo se konsekvensene av hva vi gjoer.

Les den og gjoer deg opp din egen mening,

http://www.side3.no/vitenskap/havet-er-truet-av-et-nytt-ustoppelig-rovdyr/3422787662.html

image

Vi blogges

tirsdag 19. mai 2015

Dele/kopiere ruter fra Navionic’s app

 

Gaa til routes archive, du faar da op pen liste med ruter du har lagret.

Klikk paa hoeyre pilen ved siden nav ruten, du kommer da til sharing, og velg hva du vil share med. Jeg brukte email og fikk da opp gmail appen med ruten som attachment I Google KMZ.format.

PS – du behoever ikke sende mailen. Men du maa internet tilkoblet for at sharing skal virke.

Koble telefonen din til PC, og gaa til telefonens navionics folder, klikk data og deter kmz og du vil faa opp liste med rutene du har lagret der.

clip_image002

Kopiere f.eks Bekkjarvik.kmz fra telefonen til en folder paa din maskin, du kan naa eventuelt klikke filen og faa den opp I Google Earth, eller du kan omforme den til formatet som brukes av din kartplotter. Et felles format som brukes er .gpx

 clip_image004

Gaa til foelgende WEB side (Noen convertere virker, andre ikke) bare soek paa convert .kmz til .gpx til du finner en som virker med din plotter.

http://www.gpsies.com/convert.do

clip_image006 

Velg filen, og velg Waypont, klikk convert, og lagre deretter filen. Du kan naa kopiere den over til minnekortet du har I plotteren. Kopier til root folderen, ikke lag ny folder, bare direkte inn paa kortet.

For aa importere denne gpx rute filen til Lowrance eller Simrad plotter :

1. Sett minnekortet inn i plotteren.

2. Slå på plotter hvis den ikke allerede er på ( den trenger ikke å bli slått av for å fjerne eller sette inn et minnekort ) .

3. Klikk på "Side" -knappen for å gå til valg av ulike skjermer for plotter . Fra de ulike skjermene stop på " veipunkter, ruter og stier ", velg deretter " filer"

4. På Files skjermen velger du minnekortet som har ruter (i min HDS8 jeg satte ruten minnekortet i riktig minnekortspor og bruke venstre minnekortsporet for diagrammet SD -kortet . ) . Klikk "enter" og du vil se en liste over GPX -filer som du har lagt inn paa minnekortet.

5. bruk pilene for aa navigere deg nedover til den ruten du vil importeret. Naar den er avmerket click Enter igjen og en ny sub-meny kommer, click paa Import og Yes.

Voila, gjenta dette for flere ruter og du har hele biblioteket inne J

mandag 18. mai 2015

Sjoeens uskrevne regler

En av sjoeens uskrevne regler er hilsing.  Mellom stoerre skip er dette faktisk i ferd med aa bli ganske saa uvanlig, men i tidligere tider var dette en fast regel.  Ved enten aa fire flagg, eller laare seil hoerte dette sjoemannslivet til.  I nyere tider etter at norske skip forsvant fra havene, saa er dette omtrent borte.

HURRA!

Om sømandens hilseskikke og honnør til søs Af Henning Henningsen Det foreliggende emne blev første gang behandlet af forfatteren 1968 i en artikel, trykt under titlen »Hurra!« i Mærsk Post oktober 1969.

Siden da har en fortsat efterforskning tilvejebragt godt 100 vidnesbyrd fra 1578 til vore dage om den ellers oversete maritime skik, der her er kaldt sømandens »frydeskrig«, en betegnelse som første gang er truffet på dansk ca. 1725 (jfr. udtrykket »et glad og jublende skrig« 1672, svarende til engelsk »a joy ful outshoot« 1578 og hollandsk »Freudengeschrey« 1771). Det forekommer forfatteren, at ordet udmærket dækker hele den sammensatte ceremoni, som her for første gang skal beskrives og analyseres. Lidt efter lidt er der til søs opstået visse høfllghedsceremonier og æresbevisninger, Ikke mindst på orlogsskibene, men også på de større kompagniskibe. Disse traditioner satte sig efterhånden igennem 1 international brug og smittede til en vis grad af på de mindre koffardiskibes skikke. Selvfølgelig er de blevet varieret på mangfoldige måder i tidens løb I overensstemmelse med skibets tekniske udvikling og skiftende moder og livsholdninger. Den tradition, som vi har givet navnet »sømandens frydeskrig«, samler I sig de fleste af de hilse-, paraderings- og honnørskikke, der efterhånden opstod til søs. Den fulgtes — og gælder tildels i vore dage i moderne, simplificeret form —, når skibe mødtes i søen, og indebar foruden en identifikation af skib og nationalitet også en frejdig hilsen i fredsommelig og kammeratlig ånd, samt en ytrelse af respekt, hyldest, begejstring, national stolthed, men tillige i mange tilfælde underdanighed, som lagde et slør over eventuelle fjendtlige tanker, over skjult mishag eller mindreværdsfølelser.

Men smaabaat eiere holder dette ganske i hevd.  Her er det dog litt mer uformelt, med ofte bare et vink fra cockpiten, eller et nikk fra en aapen baat mot den andre.

Men saa har du alltids en gjeng som foeler seg overlegne paa sjoeen og bare ignorer dette, daarlig folkeskikk spoer du meg.  Ofte er det da velstaaende mennesker med kanskje en Princess eller andre dyre leketoey som er ute paa sjoeen bare for aa vise frem leketoeyet sitt.  Ofte er dette folk som ofte tar mindre hensyn til mindre baater ogsaa, freser forbi snekker og aapne baater i baade 20 og 30 knop med hekksjoe og boelger saa den stakkars snekke eller aapne baateieren maa klamre seg fast i 10 minutter mens den andre freser forbi.

En god kommentar til hilsninger fra Dagfinn Lyngboe

Vi blogges

Vi blogges

søndag 17. mai 2015

17-Mai 2015

Haaper dagen ikke blir saa altfor vaat, vetlo mi maa ikke bli syk.  Vaermeldinga er jo ikke saa mye aa skryte av.

image

Vi blogges

lørdag 16. mai 2015

Hvorfor sinkanoder

Galvansk tæring: Galvanisk tæring er en naturlig prosess som oppstår når 2 ulike metaller har kontakt med hverandre gjennom en elektrolytt (les sjøvann). Det er denne prosessen som utnyttes i et batteri, der et metall avgir elektroner/ioner til et annet metall.

Ulike metaller har ulik evne 2 til å avgi elektroner, (dvs hvor lett de oksiderer). Metallene deles derfor inn i edle og uedle metaller. Metaller til venstre i det periodiske systemet er uedle og desto lengre til høyre en kommer, desto mer edle er de. Blant de uedle metallene finner vi f.eks: kalsium, magnesium, aluminium og sink (de finnes derfor ikke i ren form i naturen), mens eksempel på edle metaller er: sølv, gull og platina.

At sink er lavt i spenningsrekken (avgir lett elektroner) utnyttes på båter ved at den nyttes som offeranode. Da den ligger lavere i spenningsrekken vil sinken ”spises” opp før messing og jern, som typisk brukes i propeller, drev og skroggjennomføringer.

Båter som ligger tett sammen i en havn, påvirkes av hverandre og det går galvanisk strøm mellom dem. Båten som ligger ”lavest” i spenningsrekken vil bli mest påvirket, men offeranoden gir tiltrekkelig beskyttelse. Men noen båter vil oppleve at denne spises fortere enn hva som skjer på nabobåten(e)

Dette er en billig investering, et sett med another koster bare et par hundrelapper, og kan spare deg for stoerre utgifter senere

 

http://www.mekk.no/bat/batpleie-vedlikehold-og-kjemi/sinkanoder/

 

image

Mange motorer eg ogsaa installert med anoder for aa motvirke taering, brukerhaandboken skal gi en forklaring paa hvor disse er og hvor ofte de boer skiftes, og eventuelt hvordan det skal gjoeres.

 

Vi blogges

torsdag 14. mai 2015

En skvett totakts olje ?

Jeg har ikke tenkt aa bruke dette paa min motor enda, men paa eldre motorer er dette ganske vanlig, og jeg vet om flere som anbefaler en liten skvett i bensin motorer av eldre aargang ogsaa, selv om de har separat smoering. Og paa bobilen min har jeg brukt dette raadet hele tiden.

Her er et innlegg jeg fant om dette

Materialet i gamle dieselpumper er basert på at all smøring kommer fra dieselen. Pga moderne utslippskrav er dieselen i dag mye tørrere fordi de fjerner mer og mer av bl.a. svovel, samtidig må motorfabrikantene utvikle nye legeringer i både bensin (motorolje uten svovel) og dieselmotorer for å kompensere for smøringen som forsvinner. Coating blir f.eks brukt i pumpene til flere leverandører og nicasil eller andre sylindercoatinger blir mer og mer vanlig, eks. BMW, Audi, Rotax, Ducati, KTM (spesielt da for 1-2 cyl.)


Problemet for mange er at de ikke skjønner at dieselen som brennstoff, dieselmotoren og dieselpumpa har utviklet seg siden 1930-tallet, for å gjøre det enda vanskeligere skjønner mange ikke at det finnes ulike dieselmotorer i anleggsmaskiner, lastebiler, båt og personbiler. Spesielt med personbiler har vi Common Rail og PD, pumpe-dyse prinsippet med STORT trykk. Generelt sett er dagens diesel for tørr for legeringen i motorer med mekanisk dieselpumpe, dette gjelder vel nesten alle eldre dieselmotorer, båt, stasjonær, anlegssmaskiner osv.. Så, for å få smurt pumpa og dysene kan man tilsette ulike produkter som er å få kjøpt, eller totaksolje. Helst brukes syntetisk totaktsolje i et blandingsforhold på oftest 1:200 (0,5%), eller hva du måtte finne på.


Fordelen med totaksoljen er at den faktisk har bedre brennverdi enn diesel, akkurat fordi det er en totaksolje, den SKAL forbrenne etter dagens krav til lavere sot og partikkleverdier som også gjelder for totaktsmotorer. Semi- eller mineral- totaktsolje er sikkert OK, men jeg har aldri hørt om noen med erfaring og uttesting av ulike typer mineralsk/syntetisk olje. Fordelen du sitter igjen med er lavere friksjon og mykere gange på pumpe og motor, mindre støy og slitasje på dyser, og pga redusert forbruk og de høye brennverdiene får man mindre soting og forurensning, og tilslutt lengere levetid på motoren.


De fleste som sliter med gamle (hva er så gammelt da..?) eller "nyere" båtmotorer har opplevd nirvana når de har tilsatt totakst-olje i dieselen, det seneste tilfellet jeg vet om er en Mitsubishi motor fra 2004. Dette blir ikke presis info, for når en båtmotor designes selges den gjerne over mange år, så jeg vet ikke når denne motoren ble designet, men saken var at før totaktsolja ble tilsatt hadde det vært mange farlige stopp på sjøen og bytte av to dieselpumper til 25.000, kun den ene gikk på garantien.. Fordelene skal være så store at jeg har lest at eiere av CM og PD dieselmotorer i bil har fått redusert forbruk ved bruk av syntetisk totaktsolje. Dette har jeg ingen erfaring eller førstehåndsinformasjon med, så her ville jeg gått systematisk til verks fra en meget tynn blanding. Det ryktes f.eks at Mercedes bruker totaksolje på sine kommersielle langtur tester. Å reklamere med at det lønner seg å tilsette totaktsolje på en 2010 modell Mercedes får du selvfølgelig ikke noen offisiell uttalelse på. For de som har vært i Russland eller øst-europa vet du at din Geländewagen maler som katt når du fyller russe-diesel, den er overlegen pga innholdet av fete komponenter og all svovel du kan tenke deg. Trailer og lastebilsjåfører hamstrer ikke denne dieselen bare pga prisen, og har du noen gang kjent sur-stanken fra en gammel trailer fra baltikum så vet du hva det kommer av.


I enkelte deler av den vestlige verden står utviklingen likevel stille, derfor vil en Landrover-eier f.eks anbefale deg å tilsette mineralsk motorolje, helst single-grade! De som har prøvd dette vet at man etter hvert går til innkjøp av nye dyser, pumpa og registeret ramler etter hvert så mye at du begynner å se etter brukte OM617 motorer på Finn.no. Egentlig sier det seg selv at en motorolje med alle sine tilsetninger som IKKE skal forbrenne, som skal tåle høye temperaturer og som skal smøre, binde sot, løsne partikler osv., blir ganske feil å blande i dieselen. Når det blir kaldere får motoren startproblemer og du må kjøre par tanker med ren diesel og dyserens for å bli kvitt problemet.

 

Bruker du ekstra 2-takts olje i diesel eller bensin
 
pollcode.com free polls

Vi blogges

onsdag 13. mai 2015

Vestpaabudet – noen utfyllende regler

Hva menes med opphold utendørs?
Den nye regelen sier at du skal ha på deg egnet flyteutstyr om bord i fritidsbåter under åtte meter, når båten er i fart og du oppholder deg utendørs. Med begrepet utendørs menes alt opphold som skjer utenfor fast lukket overbygning som er del av båtens konstruksjon.

Mange fritidsbåter har oppholdsrom, men du er kun innendørs i båten når du er omgitt av tak, faste vegger og dør, altså en værtett lukket overbygning. På båter uten slik overbygning, vil alt opphold regnes som utendørs. Kalesje regnes ikke som slik overbygning.


Hva menes med at båten er i fart?
Den nye regelen sier at du skal ha på deg egnet flyteutstyr om bord i fritidsbåter under åtte meter, når båten er i fart og du oppholder deg utendørs. At båten er i fart betyr i denne sammenhengen at båten har fremdrift fra motor, seil, årer eller lignende.

Personer i båter som ligger stille er unntatt av hensyn til aktiviteter som for eksempel bading og soling. Sjøfartsdirektoratet anbefaler at flyteutstyret beholdes på også når båten ligger stille, som for eksempel ved fiske.

Kan jeg straffes hvis jeg ikke følger reglene om flyteutstyr i fritidsbåt?
Politiet kan bøtelegge deg dersom det mangler egnet flyteutstyr om bord i fritidsbåten. I fritidsbåter under 8 meter kan du også bli bøtelagt for manglende bruk av flyteutstyret.
Det er båtfører og båteier som er ansvarlig for at det finnes egnet flyteutstyr til alle om bord, mens det er den enkeltes ansvar å bruke utstyret. Båtfører må påse at personer under 15 år har på seg flyteutstyr.

Saa i teorien kan du sitte og fiske i en 10 fots baat saa lenge den ikke er i fart fra motor, seil, aarer eller lignende, mens du maa ha vest paa naar du sitter  og kjoerer en 26 fots snekke i styreposisjon under kalesje.  Er noen i Norge’s land som sto sist i koeen naar vettet ble utdelt det er steike sikkert.  Ville vaert bedre aa definere det med fribord inne i baaten da.  Paa sjoeen har vi en regel at hvis rekkverk eller lignende er over en viss hoeyde slepper vi aa bruke redningsvest ved arbeid paa bakdekk.  Du kan ogsaa ligge og sole deg paa fordekket i en snekke uten vest saa lenge den ikke er i fart, snakker meg om idioti

Vi blogges

tirsdag 12. mai 2015

Valg av motorolje

Det å velge riktig motorolje er vel så mye religion som vitenskap. Det er ikke stor forskjell på bilmotorer og båtmotorer hva olje angår (men det er forskjell på diesel og bensin!), bortsett fra at man ofte ønsker å ta vare på båtmotorer i lengre tid enn bilmotorer (særlig innenbordsmotorer - det er mye jobb å bytte en innenbordsmotor, og båter varer generelt sett mye lengre enn biler).

Generelt sett, det er nøyere å få god kvalitet på motoroljen til nye motorer enn til eldre motorer. Merke på motoroljen har ikke så mye å si - det er spesifikasjonene som er viktig. Så lenge spesifikasjonene følges, så skal det være greit å kjøpe billig motorolje f.eks. fra Biltema.

Men som mange hevder, de faa kronene i forskjell mellom en merke olje og en billig olje, kan bli store penger hvis det ender opp med motorhavari.  Allikevel sverger mange til billigolje, og hevder de har brukt dette i mange aar uten problmer

Selv om man kanskje ikke skulle tro det, er ikke oljen holdbar i mange år. Det er derfor ikke noen god idé å kjøpe en stor dunk med olje - og dersom man finner olje som er flere år gammel bør man ikke bruke det på en ny, kostbar eller uerstattelig motor.

Syntetisk olje sies å ha en viss rensende effekt, de kan løse opp koksavleiringer i motoren. Det er mange som hevder at motoren har begynt å lekke olje etter at de skiftet fra mineralolje til syntetisk olje.

Jeg bruker olje fra Mekk paa min motor, Carlube 15W-40 som holder alle spesifikasjonene, den var paa tilbud her for 249,- for en 4 liters dunk, saa det var ikke saa galt syntes jeg. Jeg skifter hver 175 timer.  Saa da burde det holde, jeg bruker baaten saa mye allikevel at det blir kanskje 2 ganger i aaret.   Det hevdes faktisk ogsaa at det er Carlube som produserer oljen til Biltema.

Hvilken motorolje bruker du ?
 
pollcode.com free polls
Vi blogges

mandag 11. mai 2015

Plastpest – en styggedom

Med få unntak får alle plastbåter som ligger ute hele året plastpest. Det er kun et spørsmål om tid – og hva den enkelte gjør for å hindre det. Glassfiberarmert umettet polyester (GUP) er et vidunderlig materiale å bygge båter av. Glassfiberen har stor strekkstyrke, mens polyesterener trykkfast. Når de kombineres, får vi et laminat som forener de to egenskapene. Glassfiberen er viktigst, polyesterens oppgave er hovedsakelig å holde glassfiberen sammen. Et godt laminat har minst 30 vektprosent glassfiber.

Hva er plastpest?

Polyester er flytende og består i hovedsak av lange molekylkjeder av glykol og organisk syre(phtalsyre) med et såkalt reaktivt løsemiddel, som oftest styren. Styrenet er nødvendig for at polyesteren skal kunne herde. Når båtbyggeren tilsetter katalysator – "herder" – forbinder kjedene seg på tvers. Polyesteren blir hard. Men polyester suger vann bedre enn mange andre plaster, og der er roten til problemet. Gelcoaten, som skal beskytte mot vann, er nemlig også polyester. Selv et perfekt laminat vil etter hvert inneholde ca 2 prosent vann. Når vannmolekylene vandrer inn i plasten, møter de glassfibrene. Er ikke laminatet fullstendig rullet ut, er det fremdeles luft mellom de tynne fibrene i glassfibertrådene. De trekker vann som veker. Polyester tåler faktisk ikke vann, men løses langsomt opp. Vi sier at den hydrolyserer, men det tar svært lang tid, kanskje hundrevis av år. Problemet plastpest oppstår når vannet støter på støpe- eller materialfeil, det vil si områder hvor laminatet ikke er fullstendig homogent, men har dårlig herding, felter med fuktighet og dårlig utrulling/binding. Disse stedene samler fuktighet og kjemikalierester fra styren, polyester, glassfiber og herder. Vi er ved plastpestens kilde. Når vannet finner disse lommene, løser de opp innestengte kjemikalier, og en naturlov setter ubønnhørlig inn.

image

Typiske eksempler, skraper du paa en disse blaerene og det lukter eddik naar vaeske flyter ut, har du faatt plastpest, dette er eksempler paa ganske kraftige angrep.

Plastpest eller osmose er ikke på langt nær så farlig som fryktet. Erfaringer viser nå at en båt skal være sterkt angrepet før det er nødvendig med en kostbar reparasjon.

En full behandling av plastpest er en omfattende og kostbar affære. Men heldigvis er frykten for osmose sterkt overdrevet, hevder altså de danske ekspertene. Man skal med andre ord ikke få panikk hvis man oppdager osmoseblærer i skroget.


-Følg utviklingen år etter år og grip inn først hvis blærene utvikler seg kraftig i antall og størrelse.

Dette rådet gir sivilingeniør Kjeld Karbæk ved Danmarks Teknologiske institutt og båtkonsulent John Kristensen.

De ellers så fryktede osmoseblærene skal spise seg langt inn i glassfiberlaminatet før man behøver å slå alarm. Mange båter kan brukes i en rekke sesonger selv om de har plastpest. Og som sagt, kanskje resten av levetiden uten å få store problemer. Ofte stopper osmosen av seg selv.

Men hvis båten er bygget i sandwich, skal man likevel passe på at blærene ikke bryter gjennom det ytterste laminatet.

Blærenes utvikling kan du følge med på ved å fotografere bunnen etter hver sesong. Del opp bunnen i felter med kritt og fotografer hvert felt for seg. Det kan også lønne seg å lage en krittring rundt hver blemme. Da blir de lettere å se på bildet.

Fotograferingen må gjøres umiddelbart etter at båten er tatt opp. Da er de nemlig store og lettest å oppdage før de begynner å tørke.

Neste vår kan alle spor etter plastpest være helt forsvunnet, men de kommer tilbake etter at båten er satt på vannet.

Prisen for en skikkelig behandling mot plastpest er høy.  en 28 fots motorbåt, kostet over 60.000 kroner.

Så hvis man skal konkludere, kan problemet osmose være mindre enn kostnadene for utbedringen.

Hvis du bare oppdager blærer på noen begrensede steder, kan du punktere dem med en kniv, slipe dem opp, slik at det blir et “krater” som er lett å sparkle med en egnet sparkelmasse for deretter å forsegle med en epoksyprimer.

 

Vi blogges

søndag 10. mai 2015

200 Elevar paa segltokt

I forbindelse med Statsraad Lemkuhl besoek i Rosendal, er 200 Ungdomskuleelevar invitert paa segltokt.  Dette skjer paa mandag 11 Mai.  Du kan lese meir om dette i Kvinnheringen.

 http://www.kvinnheringen.no/200_elevar_skal_p__segltokt-5-27-5449.html

– Dei som er påmelde, er niande trinnet frå Øyatun, åttande trinnet frå Rosendal, tiande trinnet frå Hatlestrand og åttande trinnet frå Husnes. Elevane blir skyssa med buss og ferje til Leirvik, der dei går om bord på Statsraaden, fortel ordførar Synnøve Solbakken.

Noen fakta om Statsraaden

 

image «Statsraad Lehmkuhl» er en tremastet stålbark eid av Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl. Skipet er Norges største og eldste skværriggete seilskip[1], og har hjemhavn i Vågen i Bergen. Det brukes på utflukter og regattaer, samt til private arrangement. Sjøforsvaret bruker skipet av og til som skoleskip, blant annet til Kanariøyene og Karibien. Skipet får da prefiksen «KNM» i navnet. Skipet har om sommeren en fast besetning på 17. Marcus A. Seidl og Jarle Flatebø er kaptein.[2]

Historie:

Skipet ble bygget ved Johann C. Tecklenborg AG i Bremerhaven-Geestemünde i 1914, da som skoleskip for den tyske handelsflåten. Skipets navn var da «Grossherzog Friedrich August», oppkalt etter Friedrich August von Oldenburg, som var siste regjerende storhertug avOldenburg. Under første verdenskrig lå skipet stasjonert i Tyskland som skoleskip, men etter krigen ble det tatt av England som krigsbytte.

 

I 1923 oppfordret tidligere arbeidsminister og daværende direktør i Det Bergenske Dampskibselskap Kristofer Lehmkuhl Norges rederforbund til å kjøpe skipet for 300 000 kr. Skipet ble omdøpt til «Statsraad Lehmkuhl» for Lehmkuhls arbeid for skoleskipsaken samt hans arbeid i Christian Michelsens regjering 1905-1907. Bergens Rederiforening dro på et prøvetokt med skipet i fem måneder i 1923 med 200 elever ombord, og etter dette ble skipet gitt til institusjonen Bergens Skoleskib. De drev skipet til og med 1966, bare avbrutt av andre verdenskrig da skipet ble beslaglagt av tyskerne. I forbindelse med dette ble skipet omdøpt «Westwärts» i perioden 1940–1945. I 1966 maktet ikke lengere Bergens Skoleskib å drifte skipet, tross de mottok bidrag fra staten. Antall elever gikk ned, mens vedlikeholdskostnader og andre utgifter gikk opp. I 1967 stod skipet i fare for å bli solgt til utlandet, men den bergenske skipsrederen Hilmar Reksten grep inn og kjøpte «Statsraad Lehmkuhl», som dermed fortsatt fikk ligge til kai i Bergen. «Statsraad Lehmkuhl» inngikk i Rekstens skipsflåte frem til 1978, og han drev privat kurs på skipet, men han også måtte kutte ut dette på grunn av manglende statsstøtte. Skipet lå i opplag i Bergen havn fra 1973 til 1978, da han overførte skipet til en privat stiftelse: Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl. Denne stiftelsen driver skipet fortsatt.[3]

Før 1994 hadde skipet plass til omtrent 200 elever ombord, men etter omfattende rehabilitering fra 1994 til 2005 ble dette redusert til 150.

 

 

Saa kom dere ut paa fjorden og hils paa Statsraaden, det fortjener den !

 

 

Vi blogges

lørdag 9. mai 2015

Kiosk / Gatekjoekken Undersoekelse

Kunne det vaert en ide med kiosk evt gatekjoekken i baathavna om sommeren
 
pollcode.com free polls
Hvis kiosk hva kunne du tenke deg i tillegg til kioskutvalg
 
pollcode.com free polls

Vi blogges

fredag 8. mai 2015

Nyttig side

 

http://www.nrshf.no/dsp_artikkel.cfm?Level1_id=32981&Level2_id=32985&type=0

Friluftsraadet Vest har denne siden med mye nyttig informasjon, blant annet Baatliv, fiske og hele Vestlandskysten

Båtliv
Friluftsrådet Vest gir ut flere brosjyrer for å spre informasjon om friluftsområdene og friluftstilbudet i regionen. Brosjyrene kan du få tilsendt ved å henvende deg til oss, eller du kan laste dem ned fra våre nettsider.


BÅTLIV
Nord-Rogaland og Sunnhordland
(2010)
Nytt hefte med oversikt over friluftsområder egnet for båtutfart i Nord-Rogaland og Sunnhordland
Last ned brosjyre >>


Friluftsområder for
BÅTLIV
(2006)
Oversikt over friluftsområder egnet for båtutfart i Nord-Rogaland og Sunnhordland
Last ned brosjyre >>


VESTKYSTPARKEN
(2008)
Oversiktkart og informasjon om områder egnet for båtutfart langs hele kysten,    fra Egersund til Sognefjorden.
Brosjyra er laget i samarbeid med de andre friluftsrådene, samt fylkesmennene og fylkeskommunene, i Hordaland og Rogaland.
Last ned brosjyre
TEKSTDEL (pdf 3,3 MB)
KARTDEL (3,8 MB)


FRITIDSFISKE
(2008)
Brosjyre om fritidsfiske for Nord-Rogaland  og Sunnhordland
Fiskevann og elver - Fiskekort - Fiskeplasser i sjøen
Last ned brosjyre >>

 

Vi blogges

Nytt i bloggen

Naa faar du de siste postene i Baatforumet i margen paa hoegre side, status oppdateringer fra Kulleseid kanalen gjestehamn i margen paa venstre sida.

Og som sagt salgsida er gaatt ut, men autosoek paa finn over baater i Hordaland/Rogaland (Snekker, trebaat) i hoegre marg.

Haaper siden blir flittig brukt.

 

Vi blogges

torsdag 7. mai 2015

Noen smaaforandringer

Det ble for mye arbeid med aa foelge med annonser i Kvinnherad, jeg har istedet satt opp et automatisk soek paa snekker/trebaat i Hordaland/Rogaland som blir automatisk lastet inn hver gang du aapner bloggen.  Da slipper jeg aa foelge med hele tiden.  Er forresten mange flotte baater til salgs for tiden.  Jeg er veldig fornoeyd med Hasla26 som jeg kjoepte i fjor med helt ny Craftsman 42hk motor.  Har gjort oljeskift selv allerede, og skal til med dieselfilter neste gang jeg er hjemme.  Og er ogsaa greitt med automatisk lufting, bare skru av filteret, fyll det nye med litt diesel og la tenninga staa paa et par minutter og saa kjoere i gang, er selvluftende saa ikke noe pumping her og der og alle steder som paa eldre dieseler.  Stille gaar den ogsaa.

Men jobb maa man vaere paa, kommer hjem igjen i Juni og da faar jeg bare en uke med baat og fisketurer foer det blir avsted til Thailand med mor, kone og datter og saa blir det ikke noe baatliv igjen foer i August.  Men med varmer i baaten er hoesten ogsaa en flott tid.

Vi blogges

onsdag 6. mai 2015

Anker alarm

Er jo greitt aa vite om man drifter ut av posisjon hvis man ligger for anker, her er en kjekk liten app til aa gi deg varsel.

 

image

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.webmajstr.anchor

 

Vaer obs paa at telefonen bruker mer stroem naar du har GPS gaaende, saa kan vaere en ide aa ha den tilkoblet en lader i baaten naar du bruker denne.

 

Vi blogges

tirsdag 5. mai 2015

Baatforumet

Det finnes en meget nyttig web side med Baat forum der du kan finne svar paa det utroligste naar det gjelder baat, og du kan ogsaa legge inn spoersmaal selv hvis det er noe du lurer paa.hvis du registrerer deg.  Absolutt verdt aa sjekke ut.

image

http://baatplassen.no/i/forum/1-b%C3%A5tforumet/

image

Ta en titt innom, vi blogges

mandag 4. mai 2015

Dieseldyr

 

Ordet Dieseldyr kan oversettes til Diesel bug på engelsk.[1

 

Kan raskt bli mange

Slik reduserer du risikoen for dieseldyr på tanken

  • Fyll kun drivstoff på seriøse bensinstasjoner/marinaer
  • Dekk over påfyllingsåpningen når du fyller diesel i tungt regnvær
  • Kontroller eventuelle pakninger i drivstofflokket og skru det alltid skikkelig til
  • Tilstreb å holde tanken så full som mulig
  • Fyll tanken helt opp før vinteropplag

image

Hva er problemet med at noen ørsmå mikrober spiser bittelitt av dieselen din? Vel, for det første har de en fantastisk evne til å reprodusere seg selv, noe de gjør ved hjelp av celledeling. Ved gunstige forhold kan mange bakterier formere seg svært raskt, ved å gjennomføre celledeling en gang i timen og enda oftere. Det betyr at det raskt kan bli mange av dem - noe som i neste omgang betyr at de vil kunne etterlate seg store mengder avfallsstoffer.

Dieseldyr er mikrober som spiser diesel; det finnes minst 27 forskjellige typer bakterier pluss en del former for sopp som alle kan gå under betegnelsen "dieseldyr"[2]. De er ekstremt nyttige for å rense opp oljesøl i naturen, men på dieseltanken utgjør de et betydelig problem. Avfallsstoffer fra prosessen, samt levende og døde dieseldyr medfører slam i dieselen, evt en seig guffe (substansen varierer avhengig av type mikrober) - dette vil i beste fall bare tette opp dieselfilter, men kan også forårsake mer alvorlige problemer.

Dieseldyr er avhengig av vann, og lever typisk i vannansamlinger på bunnen av dieseltanken, i grensesjiktet mot dieselen - men kan også leve på fuktighet i selve dieselen, dette er særlig et problem med biodiesel. Ettersom motoren normalt trekker drivstoffet noen cm fra tankbunnen, kan det godt samle seg opp anseelige mengder med vann og dieseldyr på bunnen av tanken uten at man ser tegn til dette på dieselfilter eller i vannutskiller - men når man så er ute i røft vær og det kanskje er ekstra viktig å holde liv i motoren, risikerer man at dette virvles opp og plutselig tetter til dieselfilter.

Dieseldyr er et større problem med biodiesel enn med konvensjonell diesel, både fordi biodiesel kan inneholde fuktighet og fordi biodiesel er lettere nedbrytbar[3]. Ihht EU-direktiv skal diesel brukt på bilparken inneholde en viss prosentandel biodiesel - avgiftsfri diesel skal normalt være "ren" konvensjonell diesel[4], men man kan som regel ikke være garantert å få ren konvensjonell diesel.

image

Tips for å unngå dieseldyr og tette filtre:
Hold tanken fri for vann og test jevnlig for dieseldyr.

ilsetningsstoffer

Det finnes tilsetningsstoffer i handelen (av og til kalt "lurium" - fordi kundene sjeldent får innsyn i hva slags aktive virkemidler som er i bruk, eksakt hvordan virkemidlene er tiltenkt å virke, og at det ofte mangler pålitelige tredjepartsundersøkelser som påviser at stoffet er effektivt) som skal forebygge eller løse problemer ifbm dieseldyr, rense drivstoffsystemet, føre til bedre forbrenning, rense motor, smøre, hindre oksidering, fjerne vann (emulgere vann) etc. Det finnes minst ett tilfelle av motorhavari hvor årsaken kan skyldes bruk av additiver[13]

[rediger]Eksempler på tilsetningsstoffer
  • Hammerdown fra Motorconsult[14] - anbefalt av mange på baatplassen.no - påstått å bedre forbrenningen, og påstått å motvirke dieseldyr ved at den fjerner (emulgerer) utskilt fuktighet. Dagens Hammerdown har imidlertid svært begrenset emulgerende effekt.[15]
  • Bio protect 2 fra Maritim Consultants AS[16] - bakteriedrepende middel.
  • Bugs protect fra Maritim Consultants AS[17] - bakteriedrepende og emulgerende middel.
  • Etanol (rødsprit eller kondensfjerner), f.eks. fra Biltema[18][19] - tradisjonelt brukt emulgator i bensin, men kanskje ikke like smart å bruke i diesel[20]. Har man brukt sprit anbefales det å tilsette en slump totaktsolje til dieselen for å smøre opp drivstoffløpet[21]
  • QMI Dieselforbedrer[22] virker emulgerende[23] og har andre påståtte effekter (renser, smører, forbedrer forbrenningen, m.m.)
[rediger]Mulige ulemper
  • Enkelte motorprodusenter anbefaler ikke bruk av tilsetningsstoffer utover hva som allerede leveres med dieselen, og i enkelte tilfeller kan dette gå ut over eventuelle garantirettigheter.
  • Emulgert vann i dieselen kan være et problem for enkelte motorer, særlig dersom det får stå over tid.
  • Emulgatorer kan være effektivt på kondensvann (typisk noen dråper i året), men kommer til kort dersom man får flere desiliter med vann inn, og vil således kunne være falsk sikkerhet.
  • Produkter som emulgerer ferskvann vil ikke nødvendigvis kunne emulgere sjøvann[24]
  • Et middel som dreper dieseldyr vil ikke være i stand til å fjerne ansamlinger av døde dieseldyr[25], slik at man risikerer plutselig tilstopping av filtre selv om man regelmessig bruker biocider.
  • Regelmessig bruk av biocider kan medføre at dieseldyr utvikler resistens mot disse midlene[26]
  • Det er vanskeligere å rense ut døde dieseldyr fra drivstoffsystemene enn levende dieseldyr - bruk av biocider anbefales derfor først og fremst rett etter at tanken er rensket[25].
  • I tilfelle diesellekkasjer til sjø er det viktig at dieselen ikke inneholder unødvendige giftstoffer.[4]

Statoil anbefaler ikke bruk av tilsetningsstoffer[4]

 

Vi blogges

søndag 3. mai 2015

Vaarstorm

image

Kan vaere en ide aa sjekke baatens fortoeyninger

 

Vi blogges

Flatt batteri ?

Det hender vel titt og ofte at man kommer ned i baaten og batteriet er flatt.  Her er en enkel og billig loesning som hevdes aa kunne starte en bensinmotor paa opptil 4 liter, eller en dieselmotor opp til 2.5 liter fra et lite oppladbart batteri.  Jeg kommer til aa gaa til anskaffelse av et slikt og ha liggende ferdig ladet i bilen.  Hender jo at den ogsaa er flat naar jeg har vaert 5 uker paa sjoeen.

image

image

Ten biggest Features(why choosing us):

1.Start a vehicle approximately 20 times when fully charged.

This jump starter can start Gasoline car below 4.0L/Diesel car below 2.5L.

2.Start car at one time on cold days.Led can light about 40 hours.

3.After fully charged one time ,battery can keep about 6months.

4.Led can Flashing about 30 hours.Led can send SOS signal about 120 hours

Rundt 250 til 350  kroner koster denne fraktfritt tilsendt

http://www.ebay.com/itm/Rechargeable-16800mAh-Car-Jump-Starter-12-16-19V-Battery-for-iphone-6-Smartphone-/361282734445?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item541e21096d

Eller soek paa ebay etter jump starter – flere alternativ, du faar den levert i et hendig lite futtural med alle kabler og lader inkludert.  Kan ogsaa brukes til aa lade baade telefon (mange ganger) og holde laptopen din i gang i timesvis.  En hel haug med adaptere leveres med.

Vi blogges

lørdag 2. mai 2015

fredag 1. mai 2015

Vel i havn

Redningsselskapet kan nå glede båtfolket med en ny havneguide på nett.

Marianne Nilsen og NTB

Publisert: 01.mai. 2015 12:23 Oppdatert: 01.mai. 2015 12:27

Det nye nettstedet Vel i havn er ment å være Norges største database over gjestehavner og uthavner.

- Her har vi samlet gjestehavner, uthavner, kystarrangementer, bunkers og forhandlere på én og samme side, sier kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet.

800 gjestehavner

Per i dag inneholder portalen drøyt 800 gjestehavner, 650 uthavner og oversikt over 3.500 båtmodeller. Samt lenker til alle redningsskøytene.

- Vi hadde lyst til å gi båtfolket litt service. Og vi mener selv at dette er Norges beste havne- og båtbase, sier Pedersen.

I tillegg til havneinformasjon kan guiden vise deg til nærmeste sted å fylle diesel og nærmeste verksted.

- Vi ønsker blant annet å få på plass et prisbarometer over hvor mye drivstoff koster i de ulike havnene. Men her er vi avhengig av tips fra båtfolket.

Over 6000 båter

Nettstedet inneholder samtidig et oppslagsverk over nye båter. Ifølge Pedersen ligger det rundt 6000 båter i registeret.

- Her kan folk søke på historiske båter og frem til i dag. Man kan også lese alt om en båt man for eksempel ønsker å kjøpe.

Pedersen forteller at de har jobbet med havnebasen i over ett år, og at den vil bli oppdatert hele tiden.

- Vi ønsker å skape en møteplass for båtfolket, og er avhengig av informasjon fra båtfolket selv.

Du finner den her:  www.velihavn.no

Vi blogges

Sommerens festivaler

Festivalar

Her finn du oversikten over festivalane i Sunnhordland.

Dei gjev deg gode opplevingar. 

Det er berre å velja frå øverste hylle. Hit kjem internasjonale stjerner, nasjonale kjendisar og lokale talent. Alt til glede for publikum. 

For å sjå kva som skjer dei neste 14 dagane, klikk her.

MAI
Mostraspelet (22. - 24.), Moster Amfi, Bømlo
Sommarrevy i Kvinnherad (mai, juni)
Sommarrevy på Stord (mai, juni, juli)
Sommarrevy på Fitjar (mai, juni, juli) 

JUNI
Tysnes rundt med robåt (26. - 28.), Tysnes
Sommarrevy på Stord (mai, juni, juli)
Sommarrevy på Fitjar (mai, juni, juli)
Sommarrevy i Kvinnherad (mai, juni)
JULI
Skånevik Bluesfestival (2. - 4.), Skånevik
Kaldestadfestivalen (4. juli)
Tysnesfest (8. - 12.), Tysnes
Pippifestivalen (9. - 12.), Skånevik
Den store krabbe- og rekefesten (17. - 18.), Sæbøvik på Halsnøy
Sommarrevy på Stord (mai, juni, juli)
Sommarrevy på Fitjar (mai, juni, juli)
Fabrikken (24. - 24.), Huglo - Jonas Alaska, Elsa & Emilie, The Lionheads, Pony the Pirate, Trygve Skaug, Whales & This Lake m fl.
Festidalen (30. juli - 2. aug.), Uskedalen
AUGUST
Festidalen (30. juli - 2. aug.), Uskedalen
Fitjarfestivalen (6. - 9.), Fitjar
Etnemarknaden (6. - 9.), Etne
Rosendal Fjellstreif (8. - 9.), Rosendal
Kystsogevekene (8. aug. - 13. sept.)
Kystsogehelga i Bekkjarvik (14. -16.), Bekkjarvik, Austevoll
Kystsogedagane i Langevåg (28. - 30.), Bømlo 

SEPTEMBER
Kanaldagane (4. - 6.), Bømlo
Kanaldagane er ein folkefest.  Området rundt Kulleseidkanalen blir omgjort til marknadsområde med mange ulike utstillarar og alle slag god underhaldning.

Kystsogevekene (8. aug. - 13. sept.) 

Vi blogges

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...