tirsdag 24. november 2015

Så lenge overlever du i det kalde vannet

Redningsselskapets tips til deg som er på sjøen nå i vinter

 

Vi er inne i årets kaldeste måned. Skal du ut på sjøen er det viktig å planlegge turen på forkant.

– Varme klær, redningsvest og godt kommunikasjonsutstyr kan redde liv, sier redningsmann og redningsskøyteskipper Fred Hansen.

Med vanntemperaturer på bare noen få grader kan det fort gå galt hvis ulykken inntreffer.

– Det er ikke risikofritt å være på sjøen om vinteren. Vi må forberede oss godt før vi drar ut. De tre viktigste tingene å huske er: Kle deg godt, bruk redningsvest/flyteplagg og ha mobiltelefonen i en vanntett pose, sier redningsmann og redningsskøyteskipper Fred Hansen.

Kajakkpadlere og sjarkfiskere som er alene på sjøen er ekstra utsatt. Er en alene må en sørge for å ha god kommunikasjon med folk på land. Det beste er å være to-tre stykker i lag, råder Redningsselskapet. Da er en i mye bedre stand til å klare seg hvis det skulle skje en ulykke.

- God kommunikasjon er noe vi til enhver tid kan bli bedre på. Vi anbefaler båteiere å ha VHF i båten sin. Den sørger for at du alltid vil kunne kommunisere på sjøen, både med kystradioen og andre båter, sier Fred Hansen. 

Redningsvest dobler levetiden

Kroppen vår tåler dårlig å bli nedkjølt. Reduseres kjernetemperaturen i kroppen med 3-4 grader, klarer du ikke lenger å ta vare på deg selv. Tom Roger Jensen var utstyrt med en flytedrakt. Den holdt ham varm og hjalp han med å holde seg over vannflaten til hjelpen kom.

En overlevelsesdrakt er ikke noe folk flest bruker, men har du en redningsvest har du større sjanse for å overleve. Med en vanntemperatur på 5 grader, vil en normalt kunne overleve i én time uten vest, dersom man klarer å holde hodet over vann. Med flytevest vil overlevelsestiden kunne dobles.

Overlevelsestemperatur i timer

image

Hvis du faller overbord

  • Ikke forlat båten
  • Finn noe å flyte på
  • Blås i fløyta hvis det finnes på redningsvesten din
  • Ring 112
  • Har du klær som kan tettes bedre ved armer, bein og hals: Gjør det!
  • Ligg i fosterstilling for å avgi minst mulig varme.

Vi blogges

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...