fredag 20. november 2015

Ankring – noen tips

Step by step for enkel Ankring

På et eller annet tidspunkt i båtliv’s karrieren din  vil du sannsynligvis ønske å forankre. Det kan være lurt for å stoppe og fiske, bade, spise lunsj eller overnatte. En annen grunn til å droppe anker kan være å unngaa aa aa blåse paa land,  eller om du har faatt motorstopp, og vind og strøm presser deg inn i grunt vann eller mot andre båter.

Forskjellige typer av ankere.Det første trinnet er å velge riktig anker. Til tross for påstander om det motsatte, er det ikke et enkelt anker design som er best under alle forhold. På de fleste lystbåter, er  det et av  tre ankere du finner de fleste har, Danforth type, plog og sopp anker.

Sopp ankere har ikke holdekraft,og plog anker  bør bare brukes på små, og lette  båter. En lokal marine supply butikk kan hjelpe deg med å velge riktig anker for din båt og for farvannet der du vil bruke båten.

Ankere må også ha noe å feste dem til båten. Dette kalles anker line og kan bestå av tau, kjetting eller en kombinasjon av begge.

Lengden av ankerline  du har ute (scope) naar du ligger til ankers avhenger vanligvis av vanndybde og værforhold. Jo dypere vann og mer alvorlig været, jo mer ankerline boer du vil legge ut. For fritids baater,  regnes som et minimum at du bør ha ut fem til åtte ganger (5 til 1 av dybden for en midlertidig forankring og 6 til 8 til 1 for over natten) dybden av vann pluss avstanden fra vannet til hvor ankeret kan festes til baugen. For eksempel, hvis du måler vanndybden og det viser fire meter, og det er 1 meter fra toppen av vannet til ankerfortoeningen, ville du ganger 5 med seks til åtte for å få mengden av line til  å legge ut.

Hvordan forankre trygt.

  • Velg et område som gir maksimal beskyttelse mot vind, strøm, båttrafikk etc.
  • Velg  en posisjon med  rom i alle retninger. Skulle vinden endre seg, vil båten svinge ankerfestet mot vind eller strøm, avhengig av hva som er sterkest.
  • Bestemme dybde og bunnforhold og beregne mengden av ankerline du vil sette ut.
  • Hvis andre båter er forankret i det området du velger, spør båten ved siden av stedet du velgerhvor mye de har ute slik at du kan feste på en slik måte at du ikke vil støte på nabo fartøyet.
  • Ankre med samme metode som brukes av nærliggende båter. Hvis de er forankret baug og akter, bør du også. Hvis de er forankret med et enkelt anker fra baugen, ikke anker baug og akter. Aldri anker fra akterenden alene, da dette kan dette føre til at båten oversvoemmes eller kantrer.
  • Gjoer klar ankeret og ankerlina. Sjekk sjakler for å sørge for at de er sikret med wire bundet i skrueakselen for aa forhindre dem i aa aapne seg.
  • Legg ut saa mye line du trenger på dekk på en slik måte at det vil følge ankeret i vannet jevnt uten floker.
  • Klamp av ankerlinen på det punktet du vil at den skal stoppe. (Ikke glem dette, eller vil du maatte dykke etter ankeret?)
  • Stopp båten og senke ankeret til det ligger på bunnen. Dette bør gjøres slik at vinden blåser mot eller up-strøm fra stedet du har valgt. Begynn sakte aa bakke tilbake, la ankeret dra ut lina.Ved aa bakke sakte vil det sikre at kjedet ikke vil berøre ankeret og hindre det fra å grave seg ned i bunnen.
  • Når all ankerlinen har blitt sluppet ut, gi et kakk forover for aa bidra til å sette ankeret, sett deretter i revers og tomgang (Vær forsiktig med å få ankeret linje fanget i prop.)
  • Mens du bakker på et satt anker, hold en hånd på ankerlinen. Et dragende anker vil gi signaler via tauet som om det humper langs bunnen. Et anker som er satt vil ikke riste linjen.
  • Når ankeret er fast, se deg om etter referansepunkter i forhold til båten. Du kan skue over kompasset for å få posisjon av to forskjellige faste punkter (hus, knauser, tårn, etc.) Over den neste timen eller så, sørg for at disse referansepunktene er på samme sted. Hvis ikke er slepper  sannsynligvis ankeret.
  • Begynn ankervakt. Alle bør sjekke innimellom for å sikre at du ikke driver.
  • Ta opp ankeret ved å trekkedeg eller driv sakte forover inntil ankerlina  henger vertikalt i baugen.
  • Klamp lina naar båten beveger seg sakte forbi den vertikale. Dette vil bruke vekten av båten for å frigjøre ankeret og beskytte det mot å bli slept over baugen.
  • Når ankeret slepper, hev ankeret til vannlinjen.
  • Rengjør om nødvendig, og la ankerlina  tørke  før den stues unna

    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...