tirsdag 17. november 2015

Båtvedlikehold - hva kan du gjøre selv?

Svaret på spørsmålet over er vel at det kommer litt an på deg selv. Noen føler at motor med tilliggende herligheter er komplisert og uoverkommelig, og setter gjerne jobben bort. Andre har stor kunnskap og selvtillit og prøver seg gjerne fram.

Uansett er det viktig med noe kunnskap. Det gjør at du kan fikse enkle ting selv, for eksempel når du ligger midtfjords i ferien, og det er mange uker til et verksted har tid til båten din. Dessuten kan du forebygge større skader eller til og med ulykker dersom du har et minstemål av kunnskap.

Denne boken er et godt hjelpemiddel for de alle fleste, enten du kan mye eller lite. Pat Manley tar for segmange vanlige reparasjoner og gjennomgår dem med forklarende tekst til. En typisk gjennomgang starter med hvorfor du bør gjøre noe, når det bør gjøres, hva slags verktøy du trenger og en indikering av vanskelighetsgrad. Deretter følger en punkt-for-punkt-forklaring med bilder til.

Hva dekker boka?

- Motor i vid forstand - Manley tar for seg flere motormerker i eksemplene sine, her er både Volvo, Perkins, Sabb og Yanmar representert. Teksten er også krydret med tips som kan gjøre jobben enklere.
- Drivstoffsystemet
- Ferskvannssystemet
- Gassystemet
- Toaletter
- Bilge- og vannpumper
- Skrogventiler
- Propeller og aksling
- Styring
- Anoder
- Bunnstoff
- Glassfiber
- Dekksutstyr
- Lekkasjer
- Vinsjer
- Ankerspill
- Oppblåsbare joller

Hvis vi ser nærmere på et av eksemplene - en møkkajobb som toalettet, hva skriver Manley om da? De som har opplevd et toalett som ikke funker, vet jo at det ikke er så morsomt. Her vises det bilde for bilde hvordan du fikser lekkasjer, skifter pakninger og tilbakeslagsventil. Det er typisk at det tetter seg når det passer dårlig, og da er det kanskje greit å slå opp og få tips om hvordan du kan forsøke å gjøre noe med problemet.

Et annet eksempel er gassystemet. Her ser Manley på slanger, regulatorer, bobleindikator, gassalarm og gassdetektor. Han viser bilder som tydeliggjør når det er på tide å skifte deler og gir gode tips om dersom du ønsker å gå over systemet selv.

Så kan du gjøre alt selv, da? Nei, Manley skriver tydelig der hvor profesjonelle bør ta jobben. I tillegg har du altså vanskelighetsgraden, slik at du kan vurdere om det er noe for deg eller om du bør ha med en kamerat med litt høyere skrufaktor. Manley tar også forbehold om at han ikke dekker alle problemer som kan oppstå, og heller ikke skisserer alle mulige løsninger. Han ber hver enkelt bruke boken med vett og forstand og tilpasset de utfordringene som båt og utstyr gir

Båtvedlikehold - og enkle reparasjoner / Pat Manley
Oslo : Pegasus, 2010
ISBN 978-82-442-0076-9

Pris Kr 349

Vi blogges.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...