torsdag 8. januar 2015

MOB – Man over bord

En stor fordel med kartplotter er muligheten til aa bare trykke paa en knapp, saa har man posisjonen til personen som er falt overbord.  Hvis dette oppdager raskt er den absolutt beste maaten aa komme raskt tilbake til samme punkt aa bruke en Williamson toern.  Denne er absolutt den beste maaten aa komme tilbake til utgangpunktet enten man har navigasjon eller ikke.

Williamson toern er en manøver som brukes til å bringe et skip eller en båt underveis tilbake til et punkt som det tidligere har passert gjennom , ofte i den hensikt å finne en mann over bord . Den ble oppkalt etter John Williamson , USNR , som brukte den i 1943. Men ifølge Uncommon Carriers av John McPhee , ble manøveren opprinnelig kalt Butakov toern og ble brukt i den russisk - japanske krig som en måte å holde våpenet på samme avstand fra en fiende. [ 1] Williamson igjen er mest hensiktsmessig om natten eller i redusert sikt , eller hvis personen er i ferd med ( eller allerede har gått ) ut av syne , men er fortsatt relativt nær. . Den ble også brukt av US Navy’s atomubåter til a sjekke sine sonar døde soner . [2 ]

image

Denne har jeg praktisert mange ganger paa diverse FRC og MOB kurs i regi av selskapet jeg jobber hos, og med MOB baat som gjoer 30 knop har det vist seg uhyre effektivt.  Men det er like effektivt med en sakteregaaene baat.  Hele poenger med den foerste turnen ut til styrbord (Eller babord hvis du gaar den veien) er til aa gjoere plass til en full turn tilbake til opprinnelig kurs.

Vi blogges

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...