mandag 30. november 2015

Genial Bergkile

image

Denne svenske idéen er genial i uthavner! Bergkilen skal klare å stegløst feste seg i klippsprekker fra 10 mm til 75 mm. Helt uten verktøy.

Produktet heter «Klippfast» og selges foreløpig kun hos Waernes Båtbu i Sandefjord, samt hos en rekke svenske forhandlere.

Det er også utviklet en miniutgave som passer for sprekker på mellom 10 og 20 millimeter. Best av alt er at du ikke trenger hammer eller verktøy. Klippfast er imidlertidig ikke så helt ukjent hos söta bror, og ble i 2013 kåret til «Årets Rookie» av det svenske magasinet Praktiskt Båtägande. Pris: kr. 900,- og 600,- for mini.

Vi blogges

søndag 29. november 2015

Minutt for minutt

Vinterstid og lite baatliv, vel her kan du alle fall mimre litt, og kanskje finne nye ideer til baat turer til sommeren.  Mange fine videoklipp i “Minutt for Minutt” stilen ligger inne paa denne siden, flere fra Vestlandet.  Baade Roeyksundkanalen, Bismarkanalen og Bekkjarvik ligger inne her

 

http://batkanalen.no/category/minutt-for-minutt/page/1/

Videoen over er fra Bismerkanalen vest av Boemlo

 

Kos deg

 

Vi blogges

lørdag 28. november 2015

Life Cell - redningspakke

Life Cell er bare en av de mange nyhetene i Amsterdam på METS 2015, verdens største skipsutstyr messe

 

Lifecell

Da hans 41ft stål fiskebåt sank på sekunder, hadde den australske båtbrukeren Scott Smil og hans mannskap ikke tid til å ta med seg sikkerhetsutstyrert, han visste det måtte være en bedre måte.Derfor fant han opper Life Cell. Den kan slepes,  og den har oppdrift av en hesteskobøye og inneholder bluss, røyk, lommelykt –ja nesten uansett hva du trenger eller har mandat til aa bruke/. Den flyter fritt hvis båten synker, eller kan bli kastet over siden med redningsflåte. Nødpeilesenderen holderen er en fin touch, slik at du ikke trenger å holde den oppreist og ut av vannet i flere timer.

AUS $ 399 (ingen norsk distributør ennå).

Read more at http://www.yachtingmonthly.com/boat-events/mets/safety/mets-2015-life-cell-33433#eXFHRe09ZboF77Xc.99

Vi blogges

fredag 27. november 2015

AIS Mann-Over-Bord Alarm - Automatisk

Kan redde liv – pris naa kr 2995

http://www.seatronic.no/restekasse-c-326/ais-mann-over-bord-alarm-p-3645

AIS Mann-Over-Bord Alarm AutomatiskAIS Mann-Over-Bord Alarm Automatisk

 

Viser posisjonen kontinuerlig!
Aktiveres automatisk ved kontakt med vann.

Har kartplotteren din AIS ser du rett på plotteren hvor personen er!

 

* Mann-Over-Bord system basert på AIS-sender
* Sender GPS posisjon kontinuerlig
* Melding mottas av alle AIS mottakere
   og vises i radar/kart
* 96 timer sendetid
* Mål: 128x76x32 mm
* Vekt: 350g med batteri
Tradisjonelle mann-over-bord alarmer varsler med lyd/lys - og enkelte med
posisjonsangivelse til kartplotter eller mottagerstasjon.
EasyRescue revolusjonerer dette ved å vise overbordpersonens posisjon
kontinuerlig – ikke bare hvor man falt over bord!
Baserer seg på AIS systemet som opprinnelig er laget for å vise skips posisjon.
EasyRescue senderen inneholder en GPS - dermed sendes posisjonen –
batteriet varer i 96 timer når den sender signaler.
Nødmeldingen viser posisjonen sammen med en nødtekst.
Meldingen mottas av alle båter med AIS mottaker – ikke bare moderskipet.
Rekkevidden kan være opp til 3 nautiske mil avhengig av bølgehøyde
og antenne høyde.
Vekten på 350 gram gjør den egnet til å festes på vest eller jakke.
Den utløses manuelt ved å fjerne sikkerhetsdekslet og aktivisere nødknappen.
Batteribytte hvert 4de år.

 

Vi blogges

torsdag 26. november 2015

Sikker, smart, edru

Alltid i baat, vaer smart, vaer sikker, vaer edru  -  ellers kan det gaa som her

Kanskje litt morbid, men

Vi blogges

onsdag 25. november 2015

Temperatur maaler paa Yanmar

Mangen  (Stort sett de fleste) Yanmar motorer er ikke levert med temperatur maaler, isteden er de levert med en varsel lampe og alarm.  Men det er ganske enkelt aa installere en temperaturmaaler istedenfor. Her har du fremgangsmaaten

Hvis du ønsker å legge til en temperaturmåler til din Yanmar dieselmotor , kan du bruke termistoren som allerede er på plass i motoren. I Yanmar diesel , der termistoren som utløser varsellampe - den Yanmar bruker tilkoblet til en varsellampe , istedenfor en måler.. Dennee termistoren maaler motorens temperatur og utløser varsellampen ved 90 grader Celcius .

Image result for temperature gauge

Du trenger:

hullsag,Boremaskin, Skrujern, Wire crimper

 

Klargjoering:


lag en mal og tegn omrisset av måleren der du vil ha maaleren på dashbordet.  Velg en hullsag av denne størrelsen og installer hullsagwn i en drill.


Inspiser under-dash-området for å sikre at det stedet du velger for temperaturmåleren er tilstrekkelig. Re-rute eller omplassere  ledninger eller slanger i området slik at naar du skal bore hull for måleren, slepper du aa skjære gjennom essensielle ledninger eller slanger.


Sentrer hullsagen i oppsporingen fra målerens mal. Skjær hull i dashbordet.


Kabling


Fjern skruen fra en strømkontakten i naerhetenav måleren, med en skrutrekker. Sett i skruen gjennom ringen paa terminal til den røde tråden til temperaturmåleren. Træ skruen tilbake i strømkontakten av den tilstøtende måleren og stramme skruen.


Fjern en skrue fra en jordet kontakt under dashbordet. Sett inn skruen gjennom ringen på temperaturmålerens sorte jordledning. Skru inn igjen skruen - sammen med den vedlagte jordledning - til en jordet kontakt..


Koble den blå-og-hvit termistor ledningen fra motortemperatur varsellys. Trekk ledningen opp gjennom hullet forberedt for temperaturmåleren. Crimp en ring terminal på den blå-og-hvit ledningen, ved hjelp av en wire crimper. Fjern skruen fra "S" terminalen på temperaturmåleren. Sett inn skruen gjennom den blå-og-hvit ledningens ring terminal og fest skruen i målerens  "S" terminal.


Sett temperaturen måleren inn i hullet forberedt for den. Bruk skruene som følger med måleren for å feste den til dashbordet. Trykk pynteringen på plass rundt ansiktet av måleren.


Hint Den normale driftstemperatur for en Yanmar diesel bør ligge i området mellom 65 og 85 grader Celciust.


Hvis du lar de andre ledningene vaere paa plass på motortemperaturens varsellys, vil varsellampen advare deg om høyt eller lavt oljetrykk.


Koble den negative kabelen fra batteriet før det utføres vedlikeholdsarbeid på båtmotor for å unngå elektrisk støt eller utilsiktet start .


Fjerne mutteren fra den negative terminalen , ved hjelp av en 5 /16- inch box fastnøkkel . Løft kabelen fra batteriet , flytt den utenfor batteriboksen og lukk lokket på batterikassen . Etter at arbeidet er fullført , kobler den negative batterikabelen .


Les mer: http://www.ehow.com/how_10061882_add-water-temp-gauge-yanmar-diesel.html


 


Vi blogges

tirsdag 24. november 2015

Så lenge overlever du i det kalde vannet

Redningsselskapets tips til deg som er på sjøen nå i vinter

 

Vi er inne i årets kaldeste måned. Skal du ut på sjøen er det viktig å planlegge turen på forkant.

– Varme klær, redningsvest og godt kommunikasjonsutstyr kan redde liv, sier redningsmann og redningsskøyteskipper Fred Hansen.

Med vanntemperaturer på bare noen få grader kan det fort gå galt hvis ulykken inntreffer.

– Det er ikke risikofritt å være på sjøen om vinteren. Vi må forberede oss godt før vi drar ut. De tre viktigste tingene å huske er: Kle deg godt, bruk redningsvest/flyteplagg og ha mobiltelefonen i en vanntett pose, sier redningsmann og redningsskøyteskipper Fred Hansen.

Kajakkpadlere og sjarkfiskere som er alene på sjøen er ekstra utsatt. Er en alene må en sørge for å ha god kommunikasjon med folk på land. Det beste er å være to-tre stykker i lag, råder Redningsselskapet. Da er en i mye bedre stand til å klare seg hvis det skulle skje en ulykke.

- God kommunikasjon er noe vi til enhver tid kan bli bedre på. Vi anbefaler båteiere å ha VHF i båten sin. Den sørger for at du alltid vil kunne kommunisere på sjøen, både med kystradioen og andre båter, sier Fred Hansen. 

Redningsvest dobler levetiden

Kroppen vår tåler dårlig å bli nedkjølt. Reduseres kjernetemperaturen i kroppen med 3-4 grader, klarer du ikke lenger å ta vare på deg selv. Tom Roger Jensen var utstyrt med en flytedrakt. Den holdt ham varm og hjalp han med å holde seg over vannflaten til hjelpen kom.

En overlevelsesdrakt er ikke noe folk flest bruker, men har du en redningsvest har du større sjanse for å overleve. Med en vanntemperatur på 5 grader, vil en normalt kunne overleve i én time uten vest, dersom man klarer å holde hodet over vann. Med flytevest vil overlevelsestiden kunne dobles.

Overlevelsestemperatur i timer

image

Hvis du faller overbord

  • Ikke forlat båten
  • Finn noe å flyte på
  • Blås i fløyta hvis det finnes på redningsvesten din
  • Ring 112
  • Har du klær som kan tettes bedre ved armer, bein og hals: Gjør det!
  • Ligg i fosterstilling for å avgi minst mulig varme.

Vi blogges

mandag 23. november 2015

Tips for å unngå sjøsyke i en liten båt

.

hvordan å unngå sjøsyke på en liten båt

Frisk luft

Frisk luft, kom deg opp på dekk, det kan hjelpe mye mot sjøsyke. Legg deg ned, hvis mulig,  lukk øynene og lytt til musikk på dekk. Det du ønsker er  å få tankene bort fra å være syk og la musikken roe deg ned. Siden angst bidrar til sjøsyke, er det mer sannsynlig å bli syk hvis du går om bord og forventer å føle deg syk.Planlegg fremover for å redusere stress, ombordstigning, og ta turen i trygghet og med optimisme!

Hold horisonten i sikte

Prøv å holde blikket på horisonten, hold den i blikket, men ikke stirr på den. Ettersom kroppen justerer seg til de nye bevegelsene, brukes horisonten som et referansepunkt.  Dette vil ofte hjelpe til å bli kvitt hele greien

Hvis du ikke kan se på horisonten, hold øynene lukket. Dette vil redusere de motstridende signalene mellom øynene og indre øret.

Ikke bruk kikkerter, kameraer, eller sett deg til å lese for en lengre tidsperiode

Unngå å stirre på ting som hjernen vanligvis ville vurdere til å være stabile, dette vil bare gjøre symptomene verre.

Pass på hva du spiser

Før du reiser avgårde, hold deg til matvarer som du vet kroppen din kan håndtere. Unngå alt altfor krydret, sur eller fet mat og prøv å ikke overspise eller overdrive det på alkohol før du går ombord i båten. Spis lettere måltider og legg peppermynte og ingefær til kostholdet, de er naturlige virkemidler for å bidra til å redusere risikoen for sjøsyke.

Hold deg ute av direkte sol

Du bør unngå  overoppheting, så hold deg vekk fra direkte sollys, og drikk en slurk vann for å unngå dehydrering. Dehydrering  kan føre til symptomer på sjøsyke

Unngå sterke lukter

Hvis du tilfeldigvis er i nærheten av en gjest som har brukt litt for mye parfyme, eller i nærheten av eksosen fra motoren, flyutt deg slik at du unngår alle sterke luktene som kan gjøre kvalmen verre. Dette er tilbake til punkt 1,  frisk luft kan bidra til å unngå sjøsyke.

Ta medisin

Gå på apoteket og spør hvilken medisin de anbefaler for å hjelpe deg med å håndtere sjøsyke. Dramamine og Bonine er de vanligste legemidlene.  Ta medisinen tidlig nok før turen, mange medisiner skal tas opptil 24 T før.  Medisinen er mye mer effektiv hvis den allerede er i blodet ditt.

PSI band

Dette er justerbare armbånd som bruker akupressur for å lindre symptomene på kvalme og oppkast. Mens noen sverger til dem,  hevder andre at de ikke fungerer like godt. Finn ut hva som fungerer best for kroppen din, og vær forberedt på å prøve ut flere av  disse rådene.

Sjøsykeplaster

Plasteret forebygger kvalme og oppkast fra reisesyke med minimale bivirkninger, men ofte vil du trenge en resept.Den bare klistrer du bak øret, og den vil vare i opptil tre dager. Som med alle medisiner, foreslår vi at du snakker med legen din først.

Hva skjer hvis du blir sjøsyk?

Ikke vær flau, du er ikke den første, og du vil ikke være den siste!

Hvis du føler at du er i ferd til å bli syk, finn nærmeste søppelbøtta eller spør  et medlem av mannskapet hvor du skal gå. Ikke prøv å holde det inne, det vil det bare forlenge det uunngåelige. Vanligvis tar det noen timer, noen ganger en dag eller to, men nesten alle får til slutt sjøbein.  Og mange blir da kvitt det for alltid. 

 

God tur

Vi blogges

søndag 22. november 2015

Unngå båtbrann

Unna båtbrann i sommer

Hver uke brant det i snitt opp fem fritidsbåter i Norge i fjor. Her er gode tips for å unngå å bli en del av statistikken.

 

I 2012 ble det registrert 265 branner om bord på fritidsbåter i Norge, viser tall fra FNO. Dette utgjorde verdier for over 40 millioner kroner, skriver Tryg forsikring i en pressemelding.

- Det er mange tiltak du kan gjøre for å øke sikkerheten til sjøs, blant annet sørge for redningsvest til alle, installere røykvarsler og brannslukningsapparat, og passe på at gasstilførsel stenges etter bruk, sier pressetalsmann Roald Stigum Olsen i Tryg Forsikring.

Motor og drivstoff:
Bensingass er tyngre enn luft og vil kunne samles i bunnen av båten under drivstoffylling, vedlikehold eller ved en lekkasje. Sørg for effektiv ventilasjon i motorrommet og husk alltid å lufte ut motorrommet før du starter motoren.

- Hold det ryddig og rent. Pass på at slangeklemmer sitter godt fast og at det ikke er sprekkdannelser i slangene, sier Stigum Olsen.

Elektrisk anlegg:
Alle kurser skal ha sikringer og det må kun brukes ledninger som er godkjent for bruk i båt. Koblingspunkter og tavler skal være installert der det er god lufting og tilrettelagt for ettersyn.

- Overlat installasjon og reparasjoner til fagfolk, understreker han.

Kokeutstyr:
Alle kokeplasser må være forsvarlig skjermet med for eksempel metallplater både under, på siden og over flammen. Propanbeholder skal være plassert i en kasse på dekk eller i et gasstett rom med drenering over bord. Det skal også være god ventilasjon der propanbrenneren er plassert. Rør, koblinger, slanger og gjennomføringer må kontrolleres jevnlig for lekkasjer. Propangass er tyngre enn luft og vil som bensingass kunne samles i bunnen av båten.

Brannvernregler om bord:

1. Monter røykvarsler og evt. gassalarm i båten.

2. Søl ikke med bensin eller olje.

3. Elektriske anlegg, koke- og varmeapparater må installeres og repareres av fagfolk.

4. Brannfarlige væsker må oppbevares i godkjente kanner og sikres mot slingring.

5. Husk minst ett 6-kilos brannslokkeapparat lett tilgjengelig. Større båter med kabin bør ha brannslokkingsutstyr som kan nås både innen- og utenfra.

6. Luft ut motorrommet før du starter motoren.

7. Oppdager du bensin-, gass- eller oljelekkasje – stopp motoren.

8. Skal du fylle drivstoff eller olje – stopp motoren og slokk all åpen flamme.

9. Ha flytemidler klar til bruk og vær forberedt på å forlate båten ved brann.

10. Steng tilførselen for bensin, gass og olje når turen er avsluttet.

 

vi blogges

lørdag 21. november 2015

Temperaturmaaler, oljetrykksmaaler, tankmaaler – problem ?

Du har å gjøre med 3 hovedkomponenter som kan være kilden til problemet: måleren, ledningene og avsenderen eller svitsj.

De fleste målere har minst 3 terminaler plassert på baksiden (noen kan ha så mange som fem). De viktigste å være opptatt av er merket: I eller IGN - spenningsfeed fra tenningen,  G eller GND - jording for belysningen krets,  S eller SND - signal fra senderenheten plassert på motor

Slik søker du  etter feil på målere, du vil trenge et voltmeter eller multi-meter. De to viktigste innstillingene du  bruker er DC Spenning (VDC) innstilling og Ohm (Ω) innstillingene på måleren.  VDC innstillingen vil bli brukt til å avgjøre om måleren får spenning, og Ohm innstillingen vil bli brukt til å sjekke motstanden i avsender / brytere.

Kontroller at batteriet er skikkelig oppladet.

Temperatur, Olje- og drivstoffmåleinstrumenter


Image result for install temp gauge yanmar diesel engine

Maaleren staar paa hoeyeste nivaa konstant

  1. Koble ledningen fra senderenheten på motoren, hvis måleren flytter til lav-skala er avsenderen er dårlig.
  2. Hvis måleren ikke svarer, kobler ledningen fra "S" terminal på baksiden av måleren, hvis måleren flytter til lav skala, er ledningene jordet.

Måleren viser minimum 
  1. Få tilgang til baksiden av instrumentpanelet klyngen, og finn måler.
  2. Vri tenningsbryteren "ON".
  3. Sjekk spenningen mellom "I" og "G", bør være mellom 12-13V.
  4. Vri tenningen til  "OFF".
  5. Fjern ledningen fra "S" terminal på baksiden av måleren.
  6. Vri tenningen  "ON".
  7. Målere bør gå til lav stilt posisjon (* noen olje trykk målere operere reverseres og går til den hoeyeste posisjon).
  8. Hvis måleren viser riktig, går du til trinn 10.
  9. Hvis måleren viser ikke viser noe, fjern ledningen fra "S" på baksiden av måleren, da skal  måleren gaa tilbake til lav posisjon på skalaen, er senderems  kabel jordet, hvis måleren fortsatt er doed, er måleren er dårlig.
  10. Koble senderenhetens  ledning fra senderenheten på motoren, og hold en inntil motorblokken, måleren skal da indikere ingen lesning (* noen oljetrykk målere indikerer reversert), hvis måleren indikerteingen lesing, går du til trinn 12.
  11. Hvis måleren ikke vise hoey maaling, kobler du  en jumper wire fra G terminal til terminal S på baksiden av måleren, hvis måleren da viser hoey avlesning er ledningen åpen (kuttet eller revet) eller ledningsnettet til  tilkoblingen på motoren kan være korrodert eller løs, hvis måleren indikerer lav, erstatt måleren.
  12. Hvis måleren vist riktig for baade downscale / oppskalere opplesninger kan du anta at det er greit, nå fortsette å teste sende bryteren / enhet.

 

Merk: når du skifter sende enheter må forsiktighet utøves med gjengeforseglingsmiddel, enhetene er avhengige av metall mot metall kontakt for å fullføre første krets og for mye fugemasse kan hemme denne kontakten.
Olje trykks Unit

  1. Koble ledningen fra oljesenderenheten terminal.
  2. Koble ohmmeter til senderenhets terminalen og senderenheten, sjekk ohm lesing uten at motoren  er i gang (null trykk). Så sjekk ohm lesing og press med motoren i gang, sammenlign med diagrammet.
  3. Disse verdiene kan variere per produsent, sjekk  med den aktuelle servicehåndboken:


Vanntemperatur Sende Unit
  1. Fjern avsender fra motoren.
  2. Koble en digital ohmmeter til avsender.
  3. Dyppes avsender og et termometer i en beholder med olje, varm forsiktig opp oljen over en varmekilde og overvåke termometer.
  4. Meteret skal vise riktig ohm for tilsvarende temperatur. Bytt avsender hvis ikke innenfor +/- 7,5% (se servicehåndboken for passende verdier)


Engine Alarm Circuit Testing

Merk: Noen alarmsystemer kan være koblet  forskjellig, sjekk haandboken eller kontakt forhandleren.
  1. Vri tenningsbryteren PÅ, men ikke start motoren. Alarmen skal ringe.
  2. Hvis alarmen ikke høres, sjekk for 12V på den positive polen av alarmen ved å koble  lederen av multi-meter til den positive terminalen og den andre til jord. Hvis 12V er ikke tilstede så sjekk ledninger til tenning for en åpen krets.
  3. Hvis 12V er til stede, kobler en jumper ledningen fra den negative polen på alarmen til jord. Hvis alarmen ikke høres,  er alarmen defekt.
  4. Hvis alarmen går, er problemet i ledningene til bryterne på motoren, eller bryterne i seg selv.

Jeg fant frem til denne, da jeg maa sjekke min temperatur maaler som ikke virker lenger :-)

Vi blogges

fredag 20. november 2015

Ankring – noen tips

Step by step for enkel Ankring

På et eller annet tidspunkt i båtliv’s karrieren din  vil du sannsynligvis ønske å forankre. Det kan være lurt for å stoppe og fiske, bade, spise lunsj eller overnatte. En annen grunn til å droppe anker kan være å unngaa aa aa blåse paa land,  eller om du har faatt motorstopp, og vind og strøm presser deg inn i grunt vann eller mot andre båter.

Forskjellige typer av ankere.Det første trinnet er å velge riktig anker. Til tross for påstander om det motsatte, er det ikke et enkelt anker design som er best under alle forhold. På de fleste lystbåter, er  det et av  tre ankere du finner de fleste har, Danforth type, plog og sopp anker.

Sopp ankere har ikke holdekraft,og plog anker  bør bare brukes på små, og lette  båter. En lokal marine supply butikk kan hjelpe deg med å velge riktig anker for din båt og for farvannet der du vil bruke båten.

Ankere må også ha noe å feste dem til båten. Dette kalles anker line og kan bestå av tau, kjetting eller en kombinasjon av begge.

Lengden av ankerline  du har ute (scope) naar du ligger til ankers avhenger vanligvis av vanndybde og værforhold. Jo dypere vann og mer alvorlig været, jo mer ankerline boer du vil legge ut. For fritids baater,  regnes som et minimum at du bør ha ut fem til åtte ganger (5 til 1 av dybden for en midlertidig forankring og 6 til 8 til 1 for over natten) dybden av vann pluss avstanden fra vannet til hvor ankeret kan festes til baugen. For eksempel, hvis du måler vanndybden og det viser fire meter, og det er 1 meter fra toppen av vannet til ankerfortoeningen, ville du ganger 5 med seks til åtte for å få mengden av line til  å legge ut.

Hvordan forankre trygt.

  • Velg et område som gir maksimal beskyttelse mot vind, strøm, båttrafikk etc.
  • Velg  en posisjon med  rom i alle retninger. Skulle vinden endre seg, vil båten svinge ankerfestet mot vind eller strøm, avhengig av hva som er sterkest.
  • Bestemme dybde og bunnforhold og beregne mengden av ankerline du vil sette ut.
  • Hvis andre båter er forankret i det området du velger, spør båten ved siden av stedet du velgerhvor mye de har ute slik at du kan feste på en slik måte at du ikke vil støte på nabo fartøyet.
  • Ankre med samme metode som brukes av nærliggende båter. Hvis de er forankret baug og akter, bør du også. Hvis de er forankret med et enkelt anker fra baugen, ikke anker baug og akter. Aldri anker fra akterenden alene, da dette kan dette føre til at båten oversvoemmes eller kantrer.
  • Gjoer klar ankeret og ankerlina. Sjekk sjakler for å sørge for at de er sikret med wire bundet i skrueakselen for aa forhindre dem i aa aapne seg.
  • Legg ut saa mye line du trenger på dekk på en slik måte at det vil følge ankeret i vannet jevnt uten floker.
  • Klamp av ankerlinen på det punktet du vil at den skal stoppe. (Ikke glem dette, eller vil du maatte dykke etter ankeret?)
  • Stopp båten og senke ankeret til det ligger på bunnen. Dette bør gjøres slik at vinden blåser mot eller up-strøm fra stedet du har valgt. Begynn sakte aa bakke tilbake, la ankeret dra ut lina.Ved aa bakke sakte vil det sikre at kjedet ikke vil berøre ankeret og hindre det fra å grave seg ned i bunnen.
  • Når all ankerlinen har blitt sluppet ut, gi et kakk forover for aa bidra til å sette ankeret, sett deretter i revers og tomgang (Vær forsiktig med å få ankeret linje fanget i prop.)
  • Mens du bakker på et satt anker, hold en hånd på ankerlinen. Et dragende anker vil gi signaler via tauet som om det humper langs bunnen. Et anker som er satt vil ikke riste linjen.
  • Når ankeret er fast, se deg om etter referansepunkter i forhold til båten. Du kan skue over kompasset for å få posisjon av to forskjellige faste punkter (hus, knauser, tårn, etc.) Over den neste timen eller så, sørg for at disse referansepunktene er på samme sted. Hvis ikke er slepper  sannsynligvis ankeret.
  • Begynn ankervakt. Alle bør sjekke innimellom for å sikre at du ikke driver.
  • Ta opp ankeret ved å trekkedeg eller driv sakte forover inntil ankerlina  henger vertikalt i baugen.
  • Klamp lina naar båten beveger seg sakte forbi den vertikale. Dette vil bruke vekten av båten for å frigjøre ankeret og beskytte det mot å bli slept over baugen.
  • Når ankeret slepper, hev ankeret til vannlinjen.
  • Rengjør om nødvendig, og la ankerlina  tørke  før den stues unna

    torsdag 19. november 2015

    Fenderne popper opp

     

    Problemet: Du legger båten på en marina med faste kaier,  Uansett hva du prøver, fendere spretter opp, og båten blir lett ripete.

    Årsaken:  Bryggene er en utfordring.

    Hvordan: Det du trenger er et sett med fenderboards. Disse kan være så enkelt som en 1 meters langt stykke av 2'-by-6 'med hull boret i hver ende. De  henges horisontalt fra et par liner, på utsiden av et par av tett hengende fendere.

     

    Vi blogges

    onsdag 18. november 2015

    Boating's Top 60 Tips - Boat Handling

    Mange nyttige tips i denne video serien paa Youtube, det er her jeg henter mange av tipsene som jeg bruker i bloggen….

    For en som ikke har saa alt for mye innsikt, spesielt med motorer og behandling av baat er det greitt aa ha Youtube aa stoette seg paa :-)

     

    Vi blogges

    tirsdag 17. november 2015

    Båtvedlikehold - hva kan du gjøre selv?

    Svaret på spørsmålet over er vel at det kommer litt an på deg selv. Noen føler at motor med tilliggende herligheter er komplisert og uoverkommelig, og setter gjerne jobben bort. Andre har stor kunnskap og selvtillit og prøver seg gjerne fram.

    Uansett er det viktig med noe kunnskap. Det gjør at du kan fikse enkle ting selv, for eksempel når du ligger midtfjords i ferien, og det er mange uker til et verksted har tid til båten din. Dessuten kan du forebygge større skader eller til og med ulykker dersom du har et minstemål av kunnskap.

    Denne boken er et godt hjelpemiddel for de alle fleste, enten du kan mye eller lite. Pat Manley tar for segmange vanlige reparasjoner og gjennomgår dem med forklarende tekst til. En typisk gjennomgang starter med hvorfor du bør gjøre noe, når det bør gjøres, hva slags verktøy du trenger og en indikering av vanskelighetsgrad. Deretter følger en punkt-for-punkt-forklaring med bilder til.

    Hva dekker boka?

    - Motor i vid forstand - Manley tar for seg flere motormerker i eksemplene sine, her er både Volvo, Perkins, Sabb og Yanmar representert. Teksten er også krydret med tips som kan gjøre jobben enklere.
    - Drivstoffsystemet
    - Ferskvannssystemet
    - Gassystemet
    - Toaletter
    - Bilge- og vannpumper
    - Skrogventiler
    - Propeller og aksling
    - Styring
    - Anoder
    - Bunnstoff
    - Glassfiber
    - Dekksutstyr
    - Lekkasjer
    - Vinsjer
    - Ankerspill
    - Oppblåsbare joller

    Hvis vi ser nærmere på et av eksemplene - en møkkajobb som toalettet, hva skriver Manley om da? De som har opplevd et toalett som ikke funker, vet jo at det ikke er så morsomt. Her vises det bilde for bilde hvordan du fikser lekkasjer, skifter pakninger og tilbakeslagsventil. Det er typisk at det tetter seg når det passer dårlig, og da er det kanskje greit å slå opp og få tips om hvordan du kan forsøke å gjøre noe med problemet.

    Et annet eksempel er gassystemet. Her ser Manley på slanger, regulatorer, bobleindikator, gassalarm og gassdetektor. Han viser bilder som tydeliggjør når det er på tide å skifte deler og gir gode tips om dersom du ønsker å gå over systemet selv.

    Så kan du gjøre alt selv, da? Nei, Manley skriver tydelig der hvor profesjonelle bør ta jobben. I tillegg har du altså vanskelighetsgraden, slik at du kan vurdere om det er noe for deg eller om du bør ha med en kamerat med litt høyere skrufaktor. Manley tar også forbehold om at han ikke dekker alle problemer som kan oppstå, og heller ikke skisserer alle mulige løsninger. Han ber hver enkelt bruke boken med vett og forstand og tilpasset de utfordringene som båt og utstyr gir

    Båtvedlikehold - og enkle reparasjoner / Pat Manley
    Oslo : Pegasus, 2010
    ISBN 978-82-442-0076-9

    Pris Kr 349

    Vi blogges.

    mandag 16. november 2015

    Standard motor sjekk v/avgang, gange, stopp etc

    Jeg har meste parten av disse sjekkpunktene i min logg, har du ?

    Motorkontroller

    Å Jevnlig sjekke motoren er en viktig jobb for enhver båteier. Tross alt, er det siste du ønsker motorstopp og bli liggende å drive ute på sjøen på grunn av et problem som  lett kunne vært forebygget.

    Gjennomføring av disse enkle og regelmessige kontrollpunktene vil bidra til å flagge eventuelle problemer tidlig, og forhåpentligvis redusere risikoen for at motoren din skal svikte når du er halvveis over fjorden. Disse 3  nyttige tips under kan også bety forskjellen mellom å kontakte redningstjenesen eller den lokale kystvakten 

    For å unngå slike scenarier, er det flere sjekker du trenger for å fullføre hver gang du bruker din båt.

    Før du drar

    Noen ganger kan det være spennende å bare hoppe om bord og ta turen dit ditt hjerte ønsker, men det er viktig å gi motoren en rask sjekk for å unngå eventuelle problemer senere på turen.

    1. Begynn med å sjekke lensepumpe, vann  og deretter motoren for oljelekkasjer 

    2. Sjekk kjoelevannslanger og se etter loese klemmer, lekkasjer eller korrosjon

    3. Sjekk viftereim for sprekker og slitasje, passe stram ?

    4. Kontroller drivstoffnivået - en rekke redningsaksjoner oppstår fordi det ikke er nok til å begynne med

    5. Sjekk ferskvann kjølevæskenivået

    6. Fjern motorens peilepinnen og sjekk nivået av smøreolje. Hvis det er lavt, må du fylle den opp før du drar ut

    7. Før du starter motoren, sørg for at gir er i fri, og gass stilling i tomgangsstilling

    Starting av motoren

    Når du er fornøyd med forhånds sjekken, er det noen flere å fullføre når du har startet motoren.

    1. Sjekk at kjølesystemet sirkulerer riktig. Hvis eksosportene er over vannlinjen så er det ganske enkelt å gjøre, hvis de er under vannlinjen, kan det være litt vanskeligere. Hvis vannfilteret i motorrommet er delvis gjennomsiktig, kan du sjekke det for tegn på vann bevegelse. Plasser et flytende objekt, for eksempel en ping-pong-ball i dette vil gjøre det lettere å fortelle om vannet er i bevegelse.

    2. Sjekk  motorens  slanger, kjøle- og drivstoffsystemer og sørg for at du kan ikke se noen lekkasjer

    3. Til slutt lytt. Hvis motoren ikke høres riktig eller gjør uvanlige vibrasjoner så  kan  det være et tegn på at det er et problem. Det er lurt å holde et øre paa motoren hele turen og sørge for at det ikke er en endring i motor gange mellom start og finish.

    4. I løpet av turen, hold et øye med instrumenter og varsellysene ombord. Motorens oljetrykk skal holde rundt 60psi,  mens voltmetre bør være rundt 13-14V, eller 26V avhengig av om motoren din har 12 eller 24V batterier. Når motoren er varm, bør temperaturen være viser mellom 80-85 ° C.

    Utkobling

    Før du stopper motoren , la den gå på tomgang i noen minutter, da dette vil gjøre det mulig for kjølesystemet  a ta ned varmen.

    Andre nyttige tips

    • Skulle du støte på noen problemer når du bruker motoren din, vil en god brukerveiledning gi deg råd om den beste maaten aa loese dette paa
    • Ha reservedeler som filter, impeller, slanger og pakninger om bord
    • Ha en motor verktøykasse om bord, slik at du kan gjøre noen enkle reparasjoner selv uten å måtte ringe etter hjelp
    • Endelig, boer du laere hvordan du forholder deg til vanlige motorproblemer, slik at du ikke sitter igjen helt uforberedt  om noe skulle gå galt

    Read more at http://www.ybw.com/expert-advice/essential-engine-checks-886#VzqoGAtrbmML9EDY.99

    vi blogges

    søndag 15. november 2015

    Evaluering av vestpaabudet

    Dødsulykker med båt har økt kraftig hittil i år.

    Ole Henrik Nissen-Lie <ole@seilas.no>
    Publisert: 11.nov 2015 kl.09:29
    Sist oppdatert: 11.nov 2015 kl.16:56

    Antall dødsulykker med fritidsbåt har økt kraftig i år i forhold til i fjor. På et seminar om sjøsikkerhet  på Stortinget i går kom det frem ferske tall for ulykkessommeren 2015.

    Trendbrudd
    Ifølge tidligere president Peter Larsen i Norges Seilforbund var det 31 omkomne fra fritidsbåt pr 4.september i år. Dette er nesten en dobling fra i fjor, da det var 17 omkomne på samme tidspunkt.
    Antallet dødsulykker på sjøen har vist en synkende trend de siste tiårene med et snitt de senere årene rundt 30 omkomne på årsbasis. Hovedregelen er at flere drukner i somre med godvær enn kjølige somre. Årsaken er rett og slett at flere er ute med båt når det været er bra.


    –    Men året i år viser et klart brudd med langtidstrenden. Været har ikke vært spesielt bra. Likevel ser vi at dødsulykkene stiger kraftig, sa Larsen på seminaret.

    Les hele arikkelen

    http://www.batliv.com/wip4/detail.epl?id=2226378&cat=5865

    Vi blogges

    lørdag 14. november 2015

    Dyrere diesel ?

    KNBF aksepterer ikke økte drivstoffavgifter

    Kongelig Norsk Båtforbund(KNBF) går sterkt i mot nye avgiftsøkninger på diesel og bensin. Vi ligger allerede på avgiftstoppen i verden pr. liter drivstoff. Vi kan ikke akseptere forverrede rammevilkår for frivilligheten i Norge, som KNBF er en del av, sier fungerende generalsekretær Endre Solvang.

    Av Amund R. Løken

    10. november 2015 - 10:05

    Får støttepartiene til regjeringen, Kristelig folkeparti og Venstre, gjennomslag for sitt alternative budsjett til statsbudsjettet kan det bli en dramatisk økning av dieselprisen. De foreslår at båtdiesel ikke lenger skal være fritatt for avgift. En slik oppheving vil føre til at prisen øker med 2,23 kroner pr. liter. Og er beregnet å gi 28 millioner i skatteinntekter.


    I tillegg til båtdiesel ikke lenger skal være fritatt avgifter går de inn for at diesel skal bli generelt dyrere. Venstre foreslår en økning på 50 øre pr. liter og KrF foreslår en økning i veibruksavgiften på diesel med 20 øre pr. liter. Noe som vil bety at båtdieselen blir betydelig dyrere om Venstre og KrF lykkes med sitt alternative budsjett.

    Saa er du baat entusiast, stem ikke paa disse partiene, det er no helt sikkert !

    Vi blogges

    fredag 13. november 2015

    Film om Øyliv-samfunna

    Her kan du sjå den flotte filmen om dei fire Øylivsamfunna i Sunnhordland, deriblant Fjelberg.

    Meister for verket er filmskapar Merethe Offerdal Tveit. Filmen hadde premiere under den store Øyliv-gallaen på Stord i september.

     

     

    Vi blogges

    torsdag 12. november 2015

    Kraftig Hoeststorm paa vei

    Til helgen blir det ruskevaer, sjekk at baaten er fortoeyd godt. Det er restene av en tropisk syklon som er paa vei

    Fredag blir det høststorm i Hordaland. To dager senere kommer restene av den tropiske syklonen «Kate».

    ØRJAN TORHEIM

    - Det blir liten storm med vind rundt 22 meter pr. sekund i så å si hele Hordaland fredag. De fleste vil merke at det blåser skikkelig. Jeg vil anbefale å ta inn løse ting og gjenstander, selv om folk flest nok har gjort det allerede, sier Arnstein Tjøstheim, statsmeteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

    Opptil 90 mm

    Sammen med stormen kommer det også godt med regn, varsler han.

    Fredag og lørdag står det 60–90 millimeter nedbør på et kart på Meteorologenes Twitter-konto.

    - Hvis vi sier 60–80 millimeter regn i midtre strøk, og cirka halvparten ellers i fylket, så er nok det noenlunde riktig. Det blir kraftige byger fra formiddagen av på fredag, sier Tjøstheim.

    Regnet er ventet å vare hele fredag, med fortsatte byger utover lørdagen.

    - Lørdag minker vinden. Søndag ser ut til å bli den beste dagen. Da vil en liten høytrykksrygg redusere både vind og nedbør ytterligere. Men utpå dagen søndag kan vinden øke på igjen, sier Tjøstheim.

    Den tropiske syklonen «Kate» som er varslet inn over hele Sør-Norge av blant andre TV 2, vil ifølge Tjøstheim sannsynligvis ramme Vestlandet hardest

    http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Meteorologen-ber-deg-passe-pa-bater-og-lose-gjenstander-3478865.html

    Vi blogges

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...