fredag 13. mars 2015

Flatt batteri ?

Et dødt batteri er en altfor vanlig hendelse i en båt som ligger ubrukt i flere uker, og når det skjer det ødelegger det nesten alltid en planlagt dag eller helg på vannet. Denne ulykkelig omstendighet kan unngås med installasjon av et lite solcellepanel. Som en ekstra fordel, forlenger det absolutt levetiden paa  batteriet om det holdes  fulladet. En batterilader kan gjøre jobben for en båt på en tilhenger eller med tilkobling til stroem,ock, men det er alltid  risiko  å forlate en uovervåket båt plugget i. Et solcellepanel unngår dette. Hvis båten ligger på en fortøyning, er et solcellepanel det eneste praktiske valg for å opprettholde batteriene fulladet.

 

Dimensjonering:
Wet-batterier selvutlades med ca 1% av amp-timers kapasiteten per dag - mer i varmt vær, mindre når det er kaldt. Så til vedlikeholdslading av batteriet, dvs. opprettholde en full lading, trenger vi en tilsvarende ladnings rate.



 


For et 100-amp-timers batteri, betyr det et solcellepanel med en daglig produksjon på ca en amp-time.


Solcellepaneler, blir maalt t i watt. For aa beregne utgangsstrøm i ampere, deler du watt styrken med 15 – da faar du en omtrentlige sanne utgangs stroemmen på et typisk solcellepanel. Dermed vil et fem-watts panel ha en maksimal produksjon på om lag 0,33 ampere. Men nominell effekt oppstår bare midt paa dagen i full sol; resten av tiden, produserer panelet  mindre. Forvent en gjennomsnittlig produksjon for å være tilsvarende om lag fire- fem timer med nominell effekt per dag. Da utgjør den forventede daglige produksjonen av et fem-watt panel om 1,65 amperetimer (5 x 0,33). Selv ved denne lavere effektivitet, er dette fortsatt ca 50% mer enn nødvendig for å holde et 100-amp-timers batteri oppladet. . En god tommelfingerregel er 3,5 watt per 100 amp-timers batterikapasitet. Men selv med en og annen dag uten sol, , og lensepumpe gaaende av og til vil 5W watt  være omtrent riktig. En liten mengde ekstra kapasitet vil ikke skade batteriene så lenge du opprettholde vannstanden i dem. Uansett størrelse paa panel etdu velger, bør den ha minst 33 celler. Tell dem. Paneler med færre enn 33 cellene vil ha utilstrekkelig spenning for å lade batteriet helt opp. Dette forutsetter krystallinske paneler, som leverer  mest output fra den minste pakken, men hvis du har mange  overskyete dage og faerrer solfylte, kan du vurdere en tynn-film panel, ettersom denne typen kan ha untyttelse av mindre lys.


Montering


Solcellepaneler gir maksimal effekt når de er vinkelrett på solstrålene, men siden solens beveger seg kan de svare seg aa montere det med en liten vipp på panelet mot soer,,  det er nesten alltid best å montere panelet horisontalt. Det bør heller ikke være i skyggen av noe  siden selv den tynne skyggen av en wire drastisk kan kutte produksjonen av panelet. Vanlige steder er på toppen av kabin eller hardtop. Dekk montering er like effektivt så lenge du velger et skyggefritt sted når solen står høyt. Varme reduserer ogsaa produksjonen, så dekks monterte paneler bør heves nok saa det blir fri luftsirkulasjon under.


Ledningsnett


Ledningsnett er i hovedsak et spørsmål om å koble solcellepanel plusspol (eller rød kabel) til den positive batteriet polen, og den svarte kabelen til den negative batteriet polen. Solcellepaneler med en maksimal utgangsstrøm på ikke mer enn ca 1% av batterikapasiteten  krever ikke regulering, du trenger heller ikke aa montere en blokkeringsdiode for å hindre at strøm foeres tilbake til panelet om natten. Det som er essensielt er er en sikring i nærheten av batteriet. Hvis Solcellepanel og batterier kobles uten en sikring, kan en kortslutning i ledningene foere til en brann i batteri rommet, med tap av baat som resultat



http://www.ebay.com/itm/ECO-10W-12V-PV-epoxy-solar-panel-solar-module-battery-charge-for-camping-boat-/251649586452?pt=LH_DefaultDomain_15&hash=item3a977bf514&autorefresh=true


image image


Vi blogges

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...