onsdag 30. september 2015

Mat i baaten = Omnia

Gjennom en annen baatblogg fikk jeg kjennskap til denne, kanskje jeg kjoeper meg en saann jeg ogsaa?  Eller oensker meg til Jul ?  Omtrent alt du kan lage i en vanlig stekeovn, kan du lage i denne.  Jeg legger ved link til oppskriftshefte, samt link til en annen side med oppskrifter.  Jula selger denne for rundt 400 kroner

Enkel og solid konstruksjon

Omnia er lett å bruke og krever ikke noen installasjon. Ovnen er nøye testet og kan brukes på de fleste komfyrer. Laste ned retninger for bruk med oppskrifter (pdf).  

Mål og vekt: Diameter 250 mm, formens volum 2,0 liter og høyde 70 mm, total "brukshøyde" inklusive knopp 140 mm, vekt ca 0,5 kg.

Tre deler

Omnia består av tre deler. En form i aluminium der ingrediensene eller deigen skal ligge. Formen ser ut som en rund kakeform med hull i midten. Til denne er det en spesialformet underdel i stål som også har hull i midten samt et lokk i aluminium med små ventilasjonshull som har tilstrekkelig høyde til at brød og kaker kan heve seg fint. 

Under- og overvarme

Varmen fra komfyren blir overført gjennom konveksjon til det som skal stekes eller bakes, og konstruksjonen gir både over- og undervarme.

Den spesielle underdelen er skålformet, noe som gir en luftspalte mellom underdelen og aluminiumsformens underside. Varm luft i spalten varmer opp undersiden av formen og på denne måte dannes undervarmen.

I og med at det er hull både i underdelen og den runde aluminiumsformen, passerer varm luft gjennom konstruksjonen, reflekteres mot lokket og gir overvarme.

 

http://www.omniasweden.com/index.php?id=3966

http://www.omniasweden.com/fileadmin/omnia_files/Cookery_book_080131.pdf

http://www.destinationfoodandtravel.com/omnia-oven-recipes.html

 

Vi blogges

tirsdag 29. september 2015

Stroemforhold og Sletta

Grunnen til at Sletta er regnet som et av de farligste strekkene paa Norskekysten kan enkelt sees her.  Naar utgaaende stroem fra Hardangerfjorden moeter den nordgaaende kyststroemmen, og man i tillegg har WSW vind kan det foere til meget urolig sjoe som kan vaere meget kaotisk.  Derfor er det alltid en god ide aa sjekke baade vaermelding og stroemforhold, foer man setter over med smaabaat.

image

Stroemforholdene for norskekysten finner du paa yr, der finner du en animasjon med varsel for de naermeste 3 dagers stroemforhold

http://www.yr.no/sted/Hav/59,86452_5,73671/str%C3%B8mkart.html

 

Vi blogges

mandag 28. september 2015

Diesel Duck – tank sjau paa enkleste vis

MarShip Storbritannia har lansert ett nytt bærbart diesel rengjørings og vannfjernings system: Diesel Duck.

Hvis du er en av de 30 prosent av båt og yacht-eiere som har opplevd drivstoffproblemer som vann i dieselen, dieseldyr og andre forurensninger, vil du hvor helsikes irriterende dette kan være, og hvor mye det koster å få problemet loest.  Full tanksjau, rens av dyser og filter skift osv osv.

Men hjelpen kan være for hånden. MarShip UK, som tar sikte på å bringe "stor-skips" -teknologi til fritidsbåt industrien, har brakt ut et lett og hendig diesel rengjøring og vann fjernings system. De sier det kan fjerne vann og andre forurensende stoffer ned til bare to mikrometer på 12 liter per minutt.

Diesel Duck

Pluss det er bærbart, og kan rense 1000 liter på under 90 minutter før du blir koblet til en strømforsyning.

MarShip forteller oss at det er rettet mot den "ikke-tekniske" bruker, slik at fartøyets eier kan bruke den uten hjelp. Det vil ikke være for salg, men tilbys til marinaer og yacht-klubber og belastet per time, så  dette kan vaere  en lav-satsings måte for å gi den nye teknologien en prøve.

http://www.ybw.com/gear/diesel-duck-13189

Det finnes flere lignende systemer paa markedet for salg, saa dette kan vaere verdt en investering for baathavner, som kan tilby dette til utleie til medlemmer, og besoekende som eventuelt har problemer. I tillegg til at de kan rense sine egne dieseltanker hvis de har utsalg. Det siste system som jeg refererer til her ligger paa ca 10.000 kroner ~ 1200 US$

http://www.skimoil.com/diesel-fuel-purifier.html

http://www.diesel-fuels.com/diesel-fuel-tank/portable-tank-cleaning-system.php

Vi blogges

søndag 27. september 2015

Kjekk liten kaffitrakter

Jeg har 2-bluss i baaten, men kunne faktisk tenkt meg aa proeve en av disse 12v kaffitrakterene, jeg ser de har en som trekker til en kopp, og det er jo faktisk nok naar jeg er i baaten, de har stoerre modeller ogsaa men da ryker det fort opp i pris, den 1 kopps versjonen er jo bare 210 kroner.

image

http://www.campingtilbehor4u.no/no/artiklar/kaffetrakter-waeco-perfektcoffee-mc-01-12v.html

Er det noen som har erfaring med disse ?

Vi blogges

lørdag 26. september 2015

Montering av svinger

Ingen er vel i tvil om at den beste loesningen er gjennomgaaende svinger, men det er jo et aber med at man maa til og lage hull i skroget da.  Det er to maater aa montere innvendig svinger paa (Og ja du kan bruke en svinger som er beregnet for hekkmontering til dette ogsaa),

Et ekkolodd er en elektronisk instrument som måler havdybde ved å sende lydsignaler mot havbunnen. Siden lydfarten i vann er rundt 1500 m/s, kan et ekkolodd finne dybden ved å sende ut et lydsignal og måle tiden det tar før et ekko av dette signalet returnerer til ekkoloddet. En grafisk representasjon av havbunnen blir så vist på ekkoloddet , slik at brukeren kan se havbunnen under båten. For at et ekkolodd skal funger trenger man selve ekkoloddet, samt også en giver som sender signalet ned til havbunnen. Slike givere tilekkolodd kalles for en "Svinger". For at en svinger skal gi signal til ekkoloddet, må svingeren være nede i vannet, vanligvis bak på hekken (hekksvinger), eller gjennom et hull i båten. Da kan du benytte en gjennomgående svinger. Du kan også montere svingeren inne i båten ved å lime den fast nede i skroget. Du kan da benytte en innvendig svinger, alternativt kan en hekksvinger også limes fast innvendig. Det er da viktig at luft ikke kommer mellom da dette forstyrrer ekkosignalet til ekkoloddet

Jeg har allerede et ekkolodd i baaten, men vil gjerne ha fargeloddet som er i plotteren i funksjon, og da er det innendig giver jeg satser paa, jeg tror faktisk det gamle loddet ogsaa har innvendig giver, men har ikke sjekka enda.  Men jeg saa ikke noe utvendig ekkolodd giver naar jeg hadde oppe og bunnsmurte.

foerst legger du svingeren i en plastpose med vann og flytter denne rundt til du finner den plassen du faar best resultat, lag deretter til en god klatt med 2 komponents epoxylim, og legg den i en god klatt der du har tenkt aa lime svingeren fast.  Vaer hundre prosent sikker paa at du ikke har luftblaerer i limklatten, hvis du har det faar du problemer.  Vri deretter svingeren ned i blandingen til den sitter godt.

Den andre maaten er aa lime fast et roer, som er helt tett, fylle det med hydraulikkolje, lakserolje eller lignende, og deretter montere svingeren inn i dette.  Du faar ogsaa kjoept svingere beregnet for innvendig montering som er satt i et roer med justerbar vinkel, daa er det bare aa lime dette fast etter du har funnet den beste plassen, og fylle opp med olje som beskrevet ovenfor.

Bilde

En viss reduksjon i rekkevidde maa du regne med, en ca 10 % hvis du finner rette plassen, se artikkel linket under

https://books.google.com/books?id=beANCedJRgIC&pg=PA124&lpg=PA124&dq=inboard+installation+depth+sounder&source=bl&ots=qYIETvf2mj&sig=zw24NQLXkAK7XdKSJkPJobrmIPg&hl=en&sa=X&ved=0CGMQ6AEwDGoVChMI6vPskYySyAIVwtUeCh1eVgOH#v=onepage&q=inboard%20installation%20depth%20sounder&f=false

Vi blogges

Image result for echosounder

fredag 25. september 2015

Skifte Fuel filter m/vannutskiller

Her vises det enkelt hvordan dette gjoeres, jeg bruker i tillegg aa fylle filteret med diesel foer jeg skrur det fast igjen.

Jeg skal skifte baade dette og filteret paa selve motoren med det samme jeg kommer hjem

Vi blogges

torsdag 24. september 2015

Vinterklargjøring av motoren

Vi har satt sammen en sjekkliste som bør gåes gjennom før du setter båten bort for vinteren. Går du gjennom disse punktene bør du være sikret trygg vinterlagring og mindre arbeid når våren kommer. Listen er kun ment som en veiledning.

Motor, utenbords:

1 Det er viktig at du i tillegg til punktene her sjekker motorens brukermanual. Føler du deg ukomfortabel eller usikker bør du levere motoren inn til et verksted. 

2 Kjør motoren i ferskvann til den blir god og varm. Å bruke en spylemuffe med vanlig «gardena-kobling» til hageslangen er veldig praktisk og enkelt. Sjekk at kontrollstrålen for kjølevannet har godt trykk. Hvis behov kan motoren kjøres i ferskvann i tønne tilsatt systemrens for å fjerne kalk i kjølesystemet. Normalt sett er det sjelden behov for kjølevæske i denne prosessen, men hvis motoren lagres steder hvor temperaturen går under frysepunktet er dette det eneste middelet man trenger for å være helt sikker.

3 Spray konserveringsspray inn i luftinntaket til motoren kveles.Alternativt kan man skru ut tennpluggene og ha litt olje rett inn i sylinderen. Trekk forsiktig i startsnoren for å fordele oljen rundt.

4 Bytt tennplugger

5 Skift gearolje

6 Har du 4-taktsmotor bør du også skifte motoroljen

7 Bruk en greaspresse og smør opp alle motorens smørepunkter

8 Drener forgasseren før motoren settes bort. I underkant av forgasseren sitter en liten skrue du åpner for å tømme ut bensinen som er der. Blir det liggende bensin i forgasseren kan denne forkalke seg og gi problemer neste sesong.

9 Kontroller zink-anoder

10 Rengjør motoren og smør opp bevegelige deler. Gi det elektriske anlegget en dusj med en beskyttende smørespray.

11 Bensin er ferskvare. Forsøk å planlegge slik at du får brukt opp alt. Blir du sittende igjen med bensin på tanken bør denne tilsettes kondensfjerner.

Motor, innenbords:

1 Det er viktig at du i tillegg til punktene her sjekker motorens brukermanual.

Føler du deg ukomfortabel eller usikker bør du sette bort jobben til profesjonelle.

2 Sjekk vannpumpeimpeller og lokk

3 Sjekk alle slanger for sprekker og ettertrekk slangeklemmer

4 Sjekk kjølevannsnivå og rens vannutskiller

5 Skift oljefilter og smøreolje

6 Skift drivstoffilter

7 Kontroller gearoljenivået

8 Rens og spray det elektriske anlegget med en beskyttende smørespray

9 Kontroller pakkboks og etterfyll med grease

10 Smør alle betjeningshendler og bevegelige ledd

11 Åpne drivstoffkranen og sjøvannsinntakskranen

12 Motoren ferskvannskjøres

13 Sjekk gummibelger ved hekkagregat. Kontroller zinkanodene og skift hvis de er mer enn halvveis tæret opp.

14 Et varmerør under motoren er alt som skal til for å holde temperaturen over frysepunktet!

15 Konserver evt drivstoff i tanken. Kondensfjerner og evt dieseldyrfjerner.

 

Vi blogges

onsdag 23. september 2015

Hva skjer med Godoeysund

For mange aar siden var vi oppover til Godoeysund, de hadde fremdeles restaurant og marina den gangen, vi hadde det morsomt, selv om det ble et lite sjoeslag. Er jo en perle, baade dette og Roeyksund kanalen.  Men hvorfor staar alt dette og forfaller, er vi ikke flink nok til aa bruke det ?

Stor billedserie nederst i saken.

Kent AS lanserte i 2008 en utbygging på Gødøysund til 300 millioner kroner. Planen inkluderte spaanlegg, marina, hotell og 60-70 hus.

IMG_2582

Kent AS satte i gang arbeidet med et appartementshotell ovenfor den gamle restauranten, men bygget ble aldri reist.

Samme år kom finanskrisen og tok knekken på de store utbyggingsplanene. I dag står noen murer og en heissjakt i betong som monument etter Kent AS sitt forsøk på å reise opp igjen Godøysund. I 2013 kom den attraktive eiendommen på tvangssalg.

IMG_2435

Ny eier
Våren 2014 viste lokale investorer sin interesse for å kjøpe eindommen, men budet de kom med var for lavt.

Høsten 2014 begynte en annen potensiell kjøper å snuse på området og i februar 2015 ble det klart at nye Godøysund AS hadde kjøpt den fantastiske eiendommen på over 90 mål, for 13,5 millioner kroner.

Hele artikkelen  leser du her

https://lokalen.wordpress.com/2015/09/18/hva-skjer-med-godoysund/

Vi blogges

tirsdag 22. september 2015

Fornuft og regler

Båten er et flyte-element i seg selv, mener politibetjent.

Ole Henrik Nissen-Lie <ole@seilas.no>
Publisert: 19.sep 2015 kl.13:16
Sist oppdatert: 18.sep 2015 kl.13:27

– Kan man like gjerne svømme der man er underveis i båt, tenker jeg at vi nesten må se på båten som et flytelement i seg selv. Jeg kan ikke snakke for andre politifolk i andre distrikter, men så lenge folk bruker hodet og utviser sunn fornuft, kommer i alle fall ikke vi til å gi bøter, sier Wold til Båtliv.
De to førstebetjentene møter imidlertid motbør i Politidirektoratet.
– Vår jobb er å håndheve lovene, ikke å lage dem. Når loven er vedtatt, er det ikke rom for omkamp, sier Ole Petter Parnemann, ansvarlig for sjøtjenesten i Politidirektoratet.

Hele arikkelen kan du lese her : http://www.batliv.com/wip4/detail.epl?id=2226136&cat=6028

Vi blogges

mandag 21. september 2015

D5LA kurs i Stavanger

God dagen gode båtvenner,

Jeg sakser dette fra Baatforumet

http://baatplassen.no/i/topic/122147-d5la-kurs-p%C3%A5-baatplassen-denne-vinteren-ogs%C3%A5/


nå har jeg hatt ganske mange henvendelser fra fjorårets D5L-deltagere, og noen fra mange år tilbake, med påmeldinger og utålmodige spørsmål om D5LA-kurs her på baatplassen.no
Svaret er enkelt og greit: ja, det kommer, det kommer ;-)
Kjøreplanen er lagt og vi starter i uke 50 nå i desember og samlingen blir i Stavanger 26. -  28. febr. 2016.
D5LA er altså en påbygning til D5L slik at man får utvidet D5L-sertifikatet sitt fra "Stor kystfart" til World wide". Med D5LA-sertifikat kan man altså føre fritidsbåt med skroglengde inntil 24 meter over hele verden. Til orientering kan nevnes at Croatia holder de norske sertifikatene så høyt at der gir man innehavere av norsk D5LA-sertifikat rett til å føre båt opp til 500 bruttotonn - og det er en ganske stor båt!!!!
Pensum for D5LA er astronomisk navigasjon, dvs med sekstant og solhøyer, supplert med en del meteorologi, oceanografi, innsjekk/utsjekk, CEVNI og diverse andre småting som kan være praktisk for båtfolk som skal på langtur - eller som drømmer om å dra....

I år har vi fått ny D5LA-læreplan fra Sjøfartsdirektoratet og der finner dere alle videre detaljer om hva kurset minimumskal omfatte ...
Det er bare til å melde seg på.
Det finnes mer informasjon på våre hjemmesider, eller ta kontakt hvis du ellers lurer på noe!

Vi blogges

søndag 20. september 2015

Fritidsfiske

Alle som har egen baat driver vel av og til med litt fiske.  Det kan vaere en god ide aa sette seg inn i de forskjellige reglene som gjelder.  Paa denne siden til image  finner du reglementet.  Der refereres det til baade minstemaal, fangstperioder, fredningstid og saa videre.

Er du glad i båtturer og fiske i sjøen? Er du oppdatert om fredede arter, minstemål og hvilke redskap du kan bruke? Last ned appen "Fritidsfiske" og sjekk om du vet alt.

http://www.fiskeridir.no/Fritidsfiske/App-om-fritidsfiske

Vi blogges

lørdag 19. september 2015

Garmin homeport

Hvis du har en Garmin kartplotter kan du bruke dette hendige programmet.  Det gjoer mer enn den andre loesningen jeg fortalte om der man kunne bruke kart.kystverket.no og EasyGPS.  Du kan ogsaa overfoere eventuelle ruter du har laget hos kystverket til dette programmet.  Bare eksporter dem som kml filer istedenfor og importer dem i Homeport foer du sender dem til kartbrikken til Garmin.  Screenshot under, der jeg har importert ruta fra Husnes til Roeyksund paa Boemlo.  Jeg har kun brukt basekartet i Homeport, men har satt dette opp slik for bror min som bruker en Garmin.

image

Hvis du setter inn kartbrikken fra plotteren din, faar de meget detaljerte kart opp, og kan simulere kjoeringen av ruten med tidevann osv, meget imponerende.  Saa jeg skal eksportere alle mine ruter og fiskeplasser naar jeg kommer hjem igjen, og ha dem klar i Garmin format.  Programmet er gratis for nedlasting. 

Vi blogges

fredag 18. september 2015

Grill i baaten ?

Denne er jo ganske kjekk, ikke noe griseri med gull eller briketter.  Jeg har allerede en liten kullgrill som jeg kjoepte til bobilen for 2 aar siden, og vil bruke den til den er utbrukt.  Men kanskje neste gang ?

image

http://www.seatronic.no/grill-grill-c-398_399/batgrill-p-3031

Vi blogges

torsdag 3. september 2015

Unikt krabbe bestikk

Jeg slsker krabbe og sjoemat, og har et skalldyr sett hjemme, men dette saa ut til a vaere noe helt spesielt, kanskje jeg bestiller et slikt

Pagurus krabbebestikk = Krabbeglede

Krabbe er så mye mer enn bare mat. Krabbe er en kulinarisk opplevelse enten du spiser den anrettet som festmåltid eller som nattmat på “fjøla”. Med Pagurus krabbebestikk får krabbemåltidet en ny dimensjon over seg. Selv om oppfinneren selv elsker å sitte i fjæresteinene å knekke krabbe på sitt eget “Karmøy-vis”, har de alltid følt at det mangler noe å sette på bordet annet en hammer, skje og nøtteknekker. Unikt og svært funksjonelt krabbebestikk ulikt alt annet som finnes på markedet.

 

 

http://kraftblokk.no/category/pagurus-krabbebestikk-15/

 

Men direkte billig er det ikke, men kanskje verdt det

 

 

image

Vi blogges

animated-crab-image-0002

onsdag 2. september 2015

Ny dieselpris

Ny pris på pumpa = 8.99, ett fattig øre dyrere enn Larsstø på Halsnøy

Vi blogges

tirsdag 1. september 2015

Billig livsforsikring

To ganger i sommer har det vært på nyhetene, par funnet død av kullosforgiftning, og senere 3 personer funnet bevisstløs av kullos forsikring i båt.  Dette er en ting jeg vil unngå.  Selv om jeg neppe tror det blir mange overnattingen når det blir kaldere.  Jeg har en varmer som går på lampeolje så man vet aldri, kan jo våre at det blir nok kullos til at man segner om bare man er nede i kabinen for å gjøre sitt fornødne.  I henhold til TV finner man kullos alarmer til en 4-500 kroner i båtbutikkene. 

Men det finnes billigere alternativ, ebay for eksempel.  Dette skal bestilles

image

Description
Easy installation, no need to debug.
LCD Display with a blue ground Light.
Loud 85 decibel alarm with LED Flash While in the Alarm Mode.
Precise electro-optical sensor, high consistency and stability.
Feature:
Permanent carbon monoxide sensor. Loud 85 decibel Bleeps alarm. The alarm sound pattern is four short alarm beeps.
The red LED will flash while in the alarm mode. One chirp every 30 seconds if the battery is low(need replacement) (green LED still flashes once every 30 seconds).
Test/Reset button to test the unit electronics and verifies properunit operation and reset the unit during CO alarm.
Alarm memory feature: If the unit ever alarms, pressing the button,green LED will flashes once every second for one minute. And the peak alarmlevel will be indicated on the LCD.
Green and red LED lights that indicate normal operation and alarm status.
The unit will sound chirp and red LED flashes once as power up.Green LED: Flashes every 30 seconds to indicate the unit is operating properly.
The green LED will also flash before CO reading is taken and when any button is pressed.Red LED: When a dangerous level of carbon monoxide is detected the red LED will pulse and a loud alarm pattern will sound. The alarm pattern is 4 short beeps, followed by 5 seconds of silence, followed by 4 short beeps with a corresponding red LED flash.
This cycle will continue for 4 minutes and then change to 1 cycle everyminute until the device is reset or the CO is eliminated.

Vi blogges

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...