Fredag 1. mai blir det påbudt å bruke flytevest i båter som er under åtte meter lange.
Nærings- og fiskeridepartementet har imidlertid gjort to unntak.
Det gjelder idrettsfolk og de som leier robåt eller pedalbåt på mindre innsjøer. Dette skriver departementet i en pressemelding.
– Idrettsutøvere som deltar i organisert idrett eller konkurranse trenger ikke bruke flytevest hvis det gjør gjennomføringen vanskelig eller det åpenbart er unødvendig. I tillegg er personer som leier tråbåter eller robåter fra betjent båtutleie på små innsjøer unntatt fra vestpåbudet, sier næringsminister Monica Mæland i pressemeldingen.
Les bakgrunn: Ikke flertall for påbud om bruk av flytevest
– Det er ikke påbudt å bruke sykkelhjelm eller refleks, men de fleste gjør det fordi det er smart. Regjeringen var i utgangspunktet ikke for å påby vest. Her var et flertall på Stortinget av en annen oppfatning, sier Mæland i meldingen.
Ved betjent båtutleie er det satt en grense på 500 meter fra land. Denne grensen angir et område som det vil være mulig å holde under oppsyn for en båtutleier.
Som følge av den korte tiden fra loven ble vedtatt til den trer i kraft, har det ikke vært praktisk mulig å sende forskriften på høring. Nærings- og fiskeridepartementet vil isteden gjennomføre en evaluering av forskriften etter båtsesongen 2015. I den forbindelse vil de berørte aktørene få anledning til å komme med sine synspunkter på forskriften, og om unntakene virker etter hensikten, skriver departementet i pressemeldingen.
Fakta om flytevestpåbudet
* Redningsselskapet, Riksadvokaten og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har tidligere støttet et slikt påbud.
* I 2012 konkluderte en arbeidsgruppe med at bruk av redningsvest er det enkelttiltaket som vil ha størst innvirkning på antall dødsulykker på sjøen.
* I 1995 ble det innført påbud om at det skal være egnet rednings- og flyteutstyr til alle om bord i fritidsbåter, men det ble ikke påbudt å ha vesten på.
* I 2013 omkom et rekordhøyt antall, 34 personer, i fritidsbåtulykker på sjøen. 27 av dem brukte ikke redningsvest.
* Menn over 40 år er dårligst til å bruke redningsvest, noe som gjenspeiles i ulykkesstatistikken. Ni av ti omkomne var i fjor menn. Mer enn 40 prosent var over 60 år.
Vi blogges